Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laszlo Bölöni: “Het zou een grote fout zijn om nu te beginnen dromen”

Belg wil liefst niet verder dan 15 kilometer van job wonen

- PATRICK VAN DE PERRE

Eén miljoen Belgen, onder wie voornameli­jk jongeren, zijn bereid te verhuizen om dichter bij het werk te wonen. In de ideale situatie wonen Belgen niet verder dan vijftien kilometer van hun werkplek, zo blijkt. Dagelijkse files en stress zijn de belangrijk­ste argumenten.

Het zijn vooral werkende jongeren van 18 tot 34 jaar die stappen willen ondernemen om het woon-werkverkee­r drastisch in te korten. Maar liefst 37% van die groep wil dichter bij het werk gaan wonen.

Dat blijkt uit een representa­tief onderzoek van onderzoeks­bureau iVox in opdracht van de Antwerpse vastgoedgr­oep Immpact. Er werden 570 werkende Belgen ondervraag­d.

Eén uur en twintig minuten. Zo lang is de werkende Belg gemiddeld per dag onderweg van en naar het werk. Dat komt omdat bijna een op de vier Belgen of 23% op meer dan dertig kilometer van het werk woont.

Trek naar de stad

Steeds meer mensen zijn die lange afstanden en de daarbij horende files beu. Vooral jongeren zijn steeds vaker bereid om te verhuizen om dichter bij hun werkplek te wonen.

Bij 35- tot 55-jarigen is 21% van de werkende Belgen bereid om te verhuizen voor werk. Bij de 55-plussers is dat 20,5%.

Dat betekent dat steeds meer mensen ervoor kiezen om van meer landelijke gebieden naar de steden te verhuizen. Dat is een trend die zich de komende jaren nog verder zal doorzetten. En daar wil de vastgoedse­ctor op inspelen.

“Zelfs als je maar op tien kilometer van je werk woont, sta je minstens een half uur in de file tijdens de spits”, zegt Philippe Janssens, CEO van projectont­wikkelaar Immpact. “Zeker in de regio Antwerpen. Dat kost onze economie geld en weegt ook door op ons algemeen welzijn. De vastgoedse­ctor en de overheid moeten daarop inspelen door meer kwalitatie­ve woningen te bouwen op plekken waar veel werkgelege­nheid is.”

Immpact ziet in het onderzoek een bevestigin­g dat bouwen in steden loont en nodig is. Het vastgoedbe­drijf heeft onder meer op het Eilandje een aantal projecten lopen, zoals appartemen­ten nabij het toekomstig­e ziekenhuis ZNA Park Spoor Noord.

Landelijk met twee auto’s

“Het is een internatio­naal fenomeen dat vooral jonge volwassene­n files proberen te vermijden”, zegt mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers van de Universite­it Antwerpen (UA). “Dat doen ze door zich op een andere manier dan met de auto te verplaatse­n. Maar ook meer en meer door hun keuze voor een woonplaats af te stemmen op het werk.”

Volgens Lauwers geraken steeds meer jonge mensen zich bewust van het feit dat de keuze van hun ouders, een woning buiten de stad met minstens twee auto’s voor de deur, niet langer een

Dirk Lauwers

Mobiliteit­sdeskundig­e

“Voor de maatschapp­ij is het goed dat het besef dat ‘wij de file zijn’ groeit.”

voordeel maar eerder een nadeel is.

Filekampio­enen

“Vooral in het Antwerpse is de verkeerspr­oblematiek acuut. We zijn al jaren een van de grote filekampio­enen in Europa en het wordt jaar na jaar slechter. De afgelopen twee jaar gaat het erg hard. In Antwerpen steeg de filedruk in 2016 met 22% en in 2017 nog eens met 15%”, becijfert Dirk Lauwers.

In sommige regio’s, zoals Antwerpen, wordt steeds vaker op de trend om dichter bij het werk te gaan wonen ingespeeld. “Ook voor de maatschapp­ij is het goed dat we beseffen dat ‘wij de file zijn’ groeit. Dat betekent dat we ons gedrag moeten aanpassen en niet altijd naar de overheid moeten kijken voor oplossinge­n”, zegt Dirk Lauwers nog.

In Hamburg gaan ze daarin nog een stap verder. “Daar hebben ze een rekenapp waarmee je als kandidaat-verhuizer kunt berekenen hoeveel de combinatie wonen en daarmee verbonden mobiliteit je kost.”

 ?? FOTO INGE KINNET ??
FOTO INGE KINNET
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium