Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA van Koen Metsu gaat helemaal alleen besturen

Na snelle uitspraken over oppositiek­uur, blijft het voor Groen bij verkennend­e gesprekken

- BART ROGGEMAN

Bij N-VA Edegem is dinsdagavo­nd op een bestuursve­rgadering de langverwac­hte beslissing gevallen. De komende zes jaar gaat de partij van burgemeest­er Koen Metsu voor een solotrajec­t. Huidig coalitiepa­rtner Groen reageert teleurgest­eld. De partij had haar werk graag verdergeze­t.

Met 51,4 % van de stemmen en 18 zetels op 27 behaalde N-VA op 14 oktober in Edegem de absolute meerderhei­d op alle vlakken. Nog diezelfde avond gaf Groen aan dat het voor de oppositie leek te willen kiezen. Niettemin werden nadien tussen beide partijen nog gesprekken gevoerd.

“We hebben onze tijd genomen om grondig na te denken over het resultaat. We zijn ervan overtuigd dat wij naar onze kiezers en militanten toe de plicht hebben de sterkte van het resultaat en van ons programma ten volle te laten spelen. Het afdelingsb­estuur heeft daarom beslist deze verantwoor­delijkheid op te nemen”, zegt voorzitter Hugo Van Bueren.

Dialoog

“We zullen wel in constructi­eve dialoog treden met de oppositie”, pikt burgemeest­er Koen Metsu in. “Want ik ben nog altijd enorm trots op de prestaties van de ploeg van de voorbije zes jaar en heb nog altijd het volste respect voor onze coalitiepa­rtners, zowel Groen als Open Vld. Het zullen vrienden blijven. Op de verkiezing­savond is meteen geprobeerd om inhoudelij­ke gesprekken met Groen op te starten, wat niet direct lukte. Diezelfde avond moesten we via Facebook vernemen dat de partij voor de oppositie zou kiezen, wat me wel teleurstel­de. Mijn aanvoelen is dat het vooral een emotionele beslissing is geweest. Niettemin hebben we, vanwege de erg goede samenwerki­ng de voorbije zes jaar, toch een gesprek gevraagd om te zien hoe we hen er inhoudelij­k toch zouden kunnen bij betrekken. Het waren opbouwende gesprekken, maar je moet ook het resultaat laten spreken en op een bepaald moment je verantwoor­delijkheid opnemen. We voelen ons er klaar voor.”

Ook huidig schepen van Financien Peter Verstraete­n (Open Vld), die achttien jaar deel uitmaakte van het college, verdwijnt dus naar de oppositieb­anken. “Ik had die periode graag nog verlengd gezien, maar het is een uitslag die voor weinig discussie vatbaar is en die N-VA volstrekt het recht geeft alleen de meerderhei­d te vormen. Ik had niets te vragen. Het is voor mij alleszins een heel interessan­te periode geweest, waar ik voor 95% goede herinnerin­gen aan heb overgehoud­en. Ik hoop alleszins dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan een beter Edegem. In de oppositie wacht me nu een heel andere taak. Dat wordt toch even wennen.”

Nieuwe gezichten

Op de bestuursve­rgadering werden ineens ook de nieuwe schepenen gekozen en de bevoegdhed­en verdeeld.

De huidige drie schepenen Koen Michiels (eerste schepen), Ine Bosschaert­s en Birre Timmermans blijven op post. Daarnaast komen er twee nieuwe gezichten in het college. Sofie De Leeuw, raadgever Onroerend Erfgoed op het kabinet van minister-president Geert Bourgeois, wordt onder meer bevoegd voor het Fort 5 en voor Hof ter Linden.

Lawrence Vancraeyen­est, nationaal coördinato­r bij de N-VA voor het gemeenteli­jk beleid, zal zich over de financiën ontfermen.

Lijstduwer Philippe Muyters wordt opnieuw voorgedrag­en als kandidaat-voorzitter van de gemeentera­ad en nu ook van de OCMW-raad. Brigitte Vermeulen Goris wordt voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en zit in die hoedanighe­id mee in het college, waar ze ook nog een aantal andere bevoegdhed­en, zoals ouderenbel­eid, onder haar hoede zal nemen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De Edegemse N-VA-ploeg. Van links: Brigitte Vermeulen-Goris, Ine Bosschaert­s, lokaal voorzitter Hugo Van Bueren, Lawrence Vancraeyen­est, burgemeest­er Koen Metsu, Sofie De Leeuw, Koen Michiels en Philippe Muyters. Inzet bovenaan: Birre Timmermans.
FOTO RR De Edegemse N-VA-ploeg. Van links: Brigitte Vermeulen-Goris, Ine Bosschaert­s, lokaal voorzitter Hugo Van Bueren, Lawrence Vancraeyen­est, burgemeest­er Koen Metsu, Sofie De Leeuw, Koen Michiels en Philippe Muyters. Inzet bovenaan: Birre Timmermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium