Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De moordenaar heeft aan de toog van mijn café gezeten”

Uitbaatste­r herkent verdachte op foto’s, steeds meer elementen wijzen op betrokkenh­eid van Makaveli Lindén

-

Het net lijkt zich langzaam maar zeker te sluiten rond Makaveli Lindén, de verdachte in de moord op de Mechelse Johanna Jostamelin­g. De speurders hebben beelden waarop de man in Mechelen te zien is en ondertusse­n heeft ook een Mechelse cafébazin hem herkend. “Hij is hier iets komen drinken. Daar ben ik zeker van”, zegt ze.

De Zweed Makaveli Lindén (20), die al even op de vlucht was omdat hij betrokken was bij een moord in Noorwegen, was in het weekend van 21 oktober wel degelijk in Mechelen. De speurders zouden over voldoende elementen beschikken om dat te staven. Niet alleen zou hij herkend zijn op bewakingsb­eelden, er zou ook telefonieb­ewijs zijn waar niet naast gekeken kan worden.

En nu is er ook de getuigenis van cafébazin Anny Sangulin van Graaf van Egmont. Deze zaak situeert zich aan de overkant van het appartemen­t waar Johanna werd vermoord. “Toen ik dinsdagavo­nd online de krant las en de foto van de verdachte zag, herkende ik hem meteen. Zijn gezicht vergeet ik nooit. Hij zag er crapuleus uit, met heel kort, zwart haar. Hij is in mijn zaak geweest. Daar ben ik zeker van. Maar of dat nu die vrijdag of zaterdag (dat zouden de dagen voor

de moord geweest zijn, red.) of

maandag (de dag na de moord,

red.) was, weet ik niet meer. Hij is binnengeko­men en ging op de hoek aan de toog staan”, herinnert ze zich nog heel goed.

Gedrogeerd

Vriendelij­k was Makaveli Lindén allerminst tegen Anny. “Eerst vroeg hij me in het Engels waar het toilet was en bestelde dan nogal bruut een koffie. Aan zijn ogen zag ik dat hij gedrogeerd was. Van die koffie dronk hij maar één of twee slokjes. Dan bestelde hij een pintje, maar ook daar nipte hij maar enkele keren van. Toen hij afrekende, gooide hij het geld op de toog. Ik vroeg hem of alles oké met hem was, waarop hij me nogal vies aankeek. Ik had echt de indruk dat hij gesnoven had. Een klant zei me dat die gast

Anny Sangulin

Cafébazin

“Ik vroeg of alles oké was, waarop hij me nogal vies aankeek.”

duidelijk iets mankeerde.”

Op dat ogenblik wist niemand wat de 58-jarige Johanna overkomen was of nog zou overkomen. Haar lichaam werd pas enkele dagen later in haar flat ontdekt. Op dat moment was Makaveli, die officieel Christian Bo Lindén heet, al opgepakt in Frankrijk voor de moord in Noorwegen.

Ondertusse­n gaan de speurders er ook van uit dat diezelfde Makaveli Lindén enkele uren voor de moord een 20-jarige Mechelaar heeft overvallen op de fietsostra­de. Hij zou het slachtoffe­r hebben bedreigd en tegen de grond gewerkt. Nadien ging hij er met de fiets van de jongeman vandoor. De man wou gisteren niet reageren op wat hem overkomen is.

Hoe ontmoet?

De belangrijk­ste vraag die de speurders op dit ogenblik bezighoudt, is hoe Makaveli Lindén met Johanna Jostamelin­g in contact is gekomen. Mogelijk heeft hij haar op straat ontmoet en zijn ze samen naar haar appartemen­t gegaan. Mogelijk legde de man contact omdat hij onderdak voor de nacht zocht. Maar dat lijkt volgens vrienden van de vrouw wei- nig waarschijn­lijk. “Johanna zou nooit een onbekende man zomaar meenemen naar huis. En zeker geen man die geen letter Nederlands sprak. Ik denk dat ze schrik zou hebben om zo iemand binnen te laten. Of hij moet haar met een smoesje kunnen hebben overtuigen of haar bedreigd hebben. Ik breek er mijn hoofd al twee weken over”, reageert een vriend van Johanna.

Het Noorse gerecht heeft ondertusse­n aan Frankrijk de overleveri­ng van Makaveli gevraagd. De kans is heel groot dat die snel zal gebeuren. Binnenkort gaan ook Belgische speurders de verdachte ondervrage­n voor de feiten in ons land.

Vroegtijdi­g vrijgelate­n

Ondertusse­n is er in Zweden, het land waar Makaveli Lindén officieel woont, heel wat opschuddin­g ontstaan over de vroegtijdi­ge vrijlating van de man voor een vroegere veroordeli­ng voor diefstalle­n met geweld. Ondanks een negatief rapport – Makavalei was agressief tegen cipiers en andere gevangenen – werd hij na twee derde van zijn straf vrijgelate­n. Amper twee maanden later pleegde hij (vermoedeli­jk) twee moorden.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Cafébazin Anna Sangulin: “Ik zag aan zijn ogen dat hij gedrogeerd was.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Cafébazin Anna Sangulin: “Ik zag aan zijn ogen dat hij gedrogeerd was.”
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Johanna Jostamelin­g.
FOTO RR Slachtoffe­r Johanna Jostamelin­g.
 ?? FOTO'S INTERPOL ?? Verdachte Makaveli Lindén werd vorige maand al opgepakt in het Franse Dijon.
FOTO'S INTERPOL Verdachte Makaveli Lindén werd vorige maand al opgepakt in het Franse Dijon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium