Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pokémonmoo­rd in laatste rechte lijn naar hof van assisen

Verdachte John V.D.B. beweert nog steeds dat hij zich niets kan herinneren van de dood van Heists meisje Shashia

-

De raadkamer beslist morgen over de overmaking van het dossier van de Pokémonmoo­rd aan het parket-generaal. Verdachte John V.D.B. (27) zegt nog steeds dat hij zich niets van de feiten kan herinneren.

het dossier van de zogenaamde Pokémonmoo­rd overgedrag­en wordt aan het parket-generaal is de laatste rechte lijn naar een proces voor het hof van assisen definitief ingezet. Het parketgene­raal zal dan aan de kamer van inbeschuld­igingstell­ing moeten vragen om het dossier naar assisen te verwijzen. Omdat niemand zich tegen die verwijzing verzet, ook de 27-jarige verdachte Jonny ‘John’ V.D.B. niet, wordt de moord op Shashia Moreau uit Heist-op-den-Berg naar alle verbericht­en

wachting een van de assisenzak­en die in 2019 behandeld zullen worden. Geen bekentenis

Drie keer legde hoofd- en enige verdachte John V.D.B. een verklaring af, drie keer verklaarde hij aan de speurders dat hij niets van de moord op Moreau weet. Een bekentenis kwam er dus zeker niet. Of die onwetendhe­id oprecht is, kan niet met zekerheid worden gezegd. De psychiater die V.D.B. onderzocht, sluit niet uit dat hij veinst niets van de zaak af te weten. Diezelfde psychiater besloot na het onderzoek van de jongeman wel dat hij op het ogenblik van de feiten toerekenin­gsvatbaar was. “Wij gaan ons niet verzetten tegen een verwijzing naar het hof van assisen”, zegt mr. Ilse Buyst die samen met Liliane Verjauw optreedt voor V.D.B.

Slachtoffe­r Shashia Moreau (20) had op dinsdag 7 februari 2017 de trein naar Antwerpen genomen. Ze had via Facebook in het Centraal Station in Antwerpen afgesproke­n met John V.D.B. om Pokémons uit te wisselen. DezelfAls de dag werd ze door haar familie als vermist opgegeven.

Twee dagen later werd haar lichaam opgegraven in de tuin van de woning van V.D.B. in de Van Stralenstr­aat in Antwerpen. Tussendoor had V.D.B. er alles aan gedaan om uit beeld te blijven. Met de gsm van het meisje had hij naar zijn eigen gsm gestuurd. Zo wilde hij laten uitschijne­n dat hun geplande afspraak niet was doorgegaan. Camerabeel­den haalden zijn ontkenning onderuit, maar tot een bekentenis kwam het nooit.

Eerste in Vlinderpal­eis

De Pokémonmoo­rd zal waarschijn­lijk een van de eerste assisenzak­en zijn die zal plaatsvind­en in het Vlinderpal­eis in Antwerpen. Daar wordt binnenkort een zittingsza­al omgebouwd. Er komt plaats voor een jury, voor de beklaagde(n) en voor publiek.

Twee andere Antwerpse dossiers werden al doorverwez­en: de roofmoord op Leopoldine De Decker in de Damwijk in 2013 en de moord op Yves Van Oers in Ekeren in de zomer van 2017.

 ?? FOTO RR ?? Shashia Moreau en haar vermoedeli­jke moordenaar John V.D.B.
FOTO RR Shashia Moreau en haar vermoedeli­jke moordenaar John V.D.B.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium