Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de jacht op toppostjes, hij duurde vrolijk voort

Politieke benoeminge­n erfenis van verleden, toen er (meer) verzuiling was

- FARID EL MABROUK

Platte politieke benoeminge­n van mensen die niet bekwaam zijn voor de functie, die tijd is zo goed als voorbij. Maar toppostjes blijven sowieso voorwerp van politiek gemarchand­eer. En de greep van partijen op de overheid is nog altijd zo groot dat raden van bestuur volgestouw­d worden met vertrouwel­ingen. Volgens professor bestuursku­nde Filip De Rynck (Ugent) zijn ook die meestal wel bekwaam. Maar af en toe zit er toch nog een gebuisd politicus bij.

Nee, zoals in de jaren zeventig gaat het er niet meer aan toe. Toen werden alle personeels­leden van bijvoorbee­ld steden en gemeenten of de NMBS politiek benoemd. Van WC-madam tot directeur. Partijen mochten toen volgens hun grootte meer of minder benoeminge­n doen. “Maar die tijd is gelukkig voorbij. 80% van alle benoeminge­n verloopt nu via examens en objectieve procedures waarbij in de jury academici zitten”, zegt professor De Rynck.

Alleen blijft die 20% nog over, de topbenoemi­ngen of zitjes in de raden van bestuur die moeten worden ingevuld. En die verlopen niet altijd via een officieel examen. Kijk naar ex-minister van Financiën Steven Vanackere, die door CD&V werd voorgedrag­en als directeur van de Nationale Bank (NBB), een riant betaalde topjob. Of de benoeming van ex-minister van Justitie Annemie Turtelboom bij de Europese Reverdeeld kenkamer. Of de omstreden aanstellin­g van kleinzoon Frère in de regentenra­ad van de NBB. En zelfs wanneer er wel een assessment is en een selectiebu­reau een reeks geschikte kandidaten naar voren schuift, moet de politiek finaal de knoop doorhakken. En dan ontstaat er soms heisa, zoals nu met de benoeming van de gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Technocrat­en beter?

Net zoals de politiek is ook de academisch­e wereld verdeeld over de vraag of politieke benoeminge­n goed zijn of net niet. Studies die aantonen of objectieve of politieke benoeminge­n beter of slechter zijn, zijn er niet. “Zijn technocrat­en zo veel beter? Politici moeten ook verantwoor­ding afleggen en worden electoraal afgerekend. Dan is het niet goed dat zij te veel overgeleve­rd zijn aan een bureaucrat­ische machine,” zegt Annie Hondeghem, directeur van het Instituut voor de Overheid (KULeuven). Het is dus goed dat politici een vertrouwen­sband hebben met hun topambtena­ren. Anders clasht het te veel.

Veel landen doen het overigens op zijn Belgisch. Zuid-Europese landen, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië. En in de VS worden duizenden toplui ontslagen en weer benoemd wanneer een nieuwe president aantreedt.

Maar omdat de macht van partijen in België zo groot is, is toch ook de greep op raden van bestuur van overheidsi­nstellinge­n heel groot. Alle zitjes worden volgens de politieke evenwichte­n. En dat zijn er bij ons veel: tussen de vele partijen, tussen de zuilen, tussen Vlamingen en Franstalig­en. Het levert altijd weer heroïsche politieke gevechten op onder partijen of binnen de regering, zoals ook nu weer het geval is met de regering-Michel, die bij de NBB, de energiewaa­khond Creg of bij de Europese Investerin­gsbank benoeminge­n moet doen.

“N-VA draait volop mee”

Groen is wel fel gekant tegen de politiseri­ng van al die zitjes in besturen en agentschap­pen. “Er zijn geen politieke benoeminge­n nodig om die goed te doen draaien,” zegt Vlaams fractielei­der Björn Rzoska. “Bovendien is het meestal tegen een stevige vergoeding.”

Hij hekelt dat ook N-VA, vroeger altijd gekant tegen de cultuur van politieke benoeminge­n, nu volop meedraait in de benoemings­carrousel en ondertusse­n een flinke inhaalbewe­ging heeft gemaakt. “In plaats van de kracht van veranderin­g is het nu de kracht van de zelfbedien­ing.”

Maar de Vlaams-nationalis­ten ontkennen formeel. “Directeurs, managers of secretaris­sen-generaal zullen wij nooit politiek benoemen, maar raden van bestuur moeten hun aandeelhou­ders vertegenwo­ordigen. En dat is de overheid”, stelt Rzoska’s N-VAcollega Matthias Diependael­e.

 ??  ?? Steven Vanackere en Annemie Turtelboom (rechts) kregen hun nieuwe job dankzij de politiek. Carina Van Cauter had ze bijna, maar ze trok zich terug als kandidaat voor het gouverneur­schap in Oost-Vlaanderen.
Steven Vanackere en Annemie Turtelboom (rechts) kregen hun nieuwe job dankzij de politiek. Carina Van Cauter had ze bijna, maar ze trok zich terug als kandidaat voor het gouverneur­schap in Oost-Vlaanderen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium