Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overleg zware beroepen loopt (alweer) op de klippen

- (agy)

Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de zware beroepen is nu helemaal doodgebloe­d. De sociale partners schuiven het pensioendo­ssier weer door naar de regering. Een paar maanden voor de verkiezing­en dicht niemand, buiten minister van Pensioenen Bacquelain­e, de hervorming nog veel kans toe.

Wat zijn de zware beroepen nu weer?

De regering heeft beslist om tegen 2030 de pensioenle­eftijd op te trekken tot 67 jaar om te voorkomen dat de vergrijzin­gskosten de pan uitswingen. Om mensen met een zwaar beroep te ontzien, moet er een soort uitzonderi­ngsregime komen. Dat is gebaseerd op vier criteria: nacht- of ploegenarb­eid, fysiek zware arbeid, veiligheid­srisico’s en stress. Stress geldt alleen als u aan een van de andere drie voldoet. Wie vijf tot tien jaar een zwaar beroep uitoefent, mag vroeger met pensioen, ten vroegste op 60 jaar.

Waarom raken de bonden en de werkgevers er niet uit? Met pauzes zijn de sociale partners al de hele legislatuu­r aan het discussiër­en over het dossier. De

werkgevers bestempele­n de voorstelle­n van de bonden als onbetaalba­ar. “Dan moet je de helft van de werkende bevolking een zwaar beroep geven”, klinkt het bij het VBO. Alleen nacht- en ploegenarb­eid kan volgens die werkgevers­organisati­e objectief en meetbaar worden vastgestel­d. De bonden noemen de werkgevers dan weer niet tot onderhande­len bereid. “Ze zouden ook oog mogen hebben voor een fatsoenlij­ke einde loopbaan van hun werknemers.” De onderhande­lingen liepen ook niet vlotter omdat er in de publieke sector wel al een akkoord was dat niet in één twee

drie kon worden overgezet naar de privé. Hoe moet het nu verder?

Het dossier komt nu terug op de regeringst­afel. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) moet met een nieuw voorstel komen. “Zelfs dit verdeeld advies van de sociale partners is een vooruitgan­g”, klinkt het op zijn kabinet. “Alle ingrediënt­en liggen in de keuken, we kunnen beginnen koken.”

Zal de hervorming er nog door komen? Bacquelain­e maakt zich sterk van

wel en premier Charles Michel (MR) stipte het pensioendo­ssier aan als een van de vijf prioriteit­en voor de laatste rechte lijn van deze regeerperi­ode. Maar zo dicht bij de verkiezing­en nog een doorbraak forceren, is zo goed als onmogelijk. Des te meer omdat N-VA en Open Vld niet willen weten van verschille­nde stelsels in de privéen de publieke sector. “Als Bacquelain­e wil verderbouw­en op dat zogenaamde akkoord bij de ambtenarij, dan wens ik hem veel succes”, zegt een regeringsb­ron. “Dat is vooral lucht. De lijst die daar ligt, past nooit binnen het afgesproke­n budget.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium