Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik stopte op een veilige parking. Hij wou zélf uitstappen”

‘Illegale’ chauffeur die verdronken Didier Bartholome­us uit Schilde achterliet riskeert één jaar cel

-

‘‘De man was dronken en stond stijf van de cocaïne. Helaas is hij in het water gesukkeld. Hoe hard het ook klinkt, op zeker moment begint de eigen verantwoor­delijkheid.’’

Het openbaar ministerie heeft één jaar celstraf geëist tegen Saddam E.A., de ‘illegale taxichauff­eur’ die Didier Bartholome­us een lift gaf kort voor hij verdronk in ‘t Dokse in Merksem. Door hem in de buurt van het dok achter te laten, zou hij de dood van de jongeman uit Schilde mee hebben veroorzaak­t.

Didier Bartholome­us uit Schilde ging in de nacht van 25 op 26 september zijn 25ste verjaardag vieren in Antwerpen. De jongeman zette die avond de bloemetjes buiten in Café De Bonten Os en in Club Vaag op het Eilandje. Na middernach­t - hij was volgens getuigen al behoorlijk onder invloed trok hij naar club The Villa, waar hij verder feestte. Het staat vast dat Bartholome­us die avond grote hoeveelhed­en alcohol consumeerd­e en ook nog cocaïne gebruikte. Uit onderzoek bleek dat hij 3,75 promille alcohol in zijn bloed had. Medici spreken vanaf drie promille van een alcoholver­giftiging.

Toen Didier Bartholome­us in de vroege uurtjes nog een fles vodka en Redbull wilde bestellen, vond de security van The Villa het welletjes. Bartholome­us werd met lichte dwang buiten gewerkt door de portiers. Op de parking van The Villa raakte hij aan de praat met Saddam E.A., een jongeman met een gevuld strafblad. Behalve drugsfeite­n en verkeersag­ressie werd hij ook meer dan eens betrapt op het illegaal aanbieden van taxidienst­en. Didier Bartholo-

Kris Luyckx

Advocaat

meus vroeg of Saddam E.A. hem tegen betaling naar Schilde wilde brengen. Saddam E.A. stemde in en liet hem instappen in zijn wagen.

Tim Fosté, de advocaat van de moeder van Didier Bartholome­us: “De beklaagde sloot een overeenkom­st met Didier om hem thuis af te zetten in ruil voor 20 euro. Maar in plaats van de kortste en snelste weg via de Vaartkaai te nemen, reed Saddam E.A. via de Metropolis en de Groenendaa­llaan in de richting van het Sportpalei­s. Uiteindeli­jk zette hij Didier, die dronken was, uit zijn wagen in een donkere straat in de buurt van Oostkaai en de Vaartkaai. Nadat hij hem afzette, reed hij zelfs met gedoofde lichten weg. Ik zeg niet dat hij hoopte dat Didier in het water zou sukkelen, maar misschien was het om te pesten? Door hem daar achter te laten, heeft hij mee de omstandigh­eden gecreëerd die hebben geleid tot de dood van Didier. Zijn lichaam werd immers vlakbij in het dokwater gevonden.” Openbaar aanklager Kim De Laet sloot zich aan bij de burgerlijk­e partij. “Saddam E.A. heeft een dronken jongeman, die niet meer zelfredzaa­m was, aan zijn lot overgelate­n in een verlaten havenbuurt. Dat is niet wat je van een normale, zorgzame persoon mag verwachten.”

Handtastel­ijk

Saddam E.A. had het zichtbaar moeilijk met versie van het openbaar ministerie en de burgerlijk­e partij. Zijn advocaten Joke Bleys en Kris Luyckx waren hard voor het openbaar ministerie en de burgerlijk­e partij. “Onze client heeft hem niet vlakbij het dok afgezet, maar op een parking in de Glasstraat. Hij deed dat omdat de dronken Bartholome­us lastig deed in de auto en zelf wilde uitstappen. Onze client vreesde voor zijn eigen veiligheid, omdat Didier al rijdend de deur had opengedaan én handtastel­ijk begon te worden. Saddam koos voor die parking, omdat hij Didier daar op een veilige manier kon laten uitstappen. De camerabeel­den tonen ook aan dat Didier zelf is uitgestapt.”

Saddam E.A verklaarde: “Hij deed zo

moeilijk, dat ik gewoon een veilige plek zocht om hem uit te laten stappen. Toen ik hoorde dat hij vermist was geraakt, ben ik meteen naar de politie gegaan nadat ik zijn gsm onder de zetel in mijn auto vond. Men doet net alsof ik hem dood wou. Maar ik ben geen moordenaar. Integendee­l, ik denk elke dag aan deze zaak.” Advocaat Kris Luyckx haalde hard uit naar het parket, dat aanvankeli­jk ook vond dat Saddam E.A. weinig te verwijten viel, maar hem nu plots wel verantwoor­delijk acht voor de dood van Didier. “Uw collega zei tijdens het onderzoek letterlijk: ‘we kunnen toch moeilijk verwachten dat elke taxichauff­eur zijn dronken klanten eigenhandi­g in bed stopt?’ In dit dossier is alle redelijkhe­id zoek. Mijn client heeft Didier afgezet op een parking, op een behoorlijk­e afstand van het water. De man was dronken en stond stijf van de cocaïne. Helaas is hij in het water gesukkeld. Maar hoe hard het ook klinkt, op zeker moment begint de eigen verantwoor­delijkheid.” Uitspraak op 5 december.

 ?? RR FOTO ?? Didier Bartholome­us kwam om na een stevig nachtje feesten in Antwerpen. Camerabeel­den tonen aan dat Didier zelf is uitgestapt.
RR FOTO Didier Bartholome­us kwam om na een stevig nachtje feesten in Antwerpen. Camerabeel­den tonen aan dat Didier zelf is uitgestapt.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium