Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maar wie een toploon heeft, is minder tevreden”

Nationaal Geluksonde­rzoek toont aan dat geld wel degelijk gelukkig maakt

-

Geld maakt wel degelijk gelukkig. Dat blijkt uit het Nationaal Geluksonde­rzoek van de UGent en levensverz­ekeraar NN. Hoe hoger je gezinsinko­men, hoe tevredener je in het leven staat. Tenminste, tot op een zeker niveau, want te veel geld maakt dan weer ongelukkig. Eens een gemiddeld gezin meer dan 9.450 euro per maand op de rekening mag bijschrijv­en, neemt hun tevredenhe­id pijlsnel af.

Zeven op de tien Belgen verlangen naar een hoger inkomen. Gemiddeld geven we onze tevredenhe­id met onze financiële status ook maar een zesje op tien. “Vergeleken met andere Europese landen met een gelijkaard­ige welvaart, is dat geen goede score”, zegt professor en gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent). “Die ontevreden­heid zit dus wellicht ingebakken in de aard van de Belg. Maar voor een groot deel van die mensen is het verlangen naar meer loon gerechtvaa­rdigd. Daar moet het beleid aandacht voor hebben. Als we erin slagen om de welvaart beter te verdelen, kunnen we het gemiddelde geluk opkrikken.”

Socialer en gezonder

Gemiddeld geven de Belgen een score van zesenhalf op de vraag waar zij hun leven plaatsen op een schaal van nul tot tien. Het Nationaal Geluksonde­rzoek heeft die beoordelin­g nu gekoppeld aan het netto inkomen. Uit de resultaten blijkt dat een gezin met twee kinderen bovengemid­deld gelukkig is - lees: hun leven hoger quoteren dan zesenhalf - als hun netto maandinkom­en hoger is dan 4.200 euro.

Wie schulden heeft, heeft 46% minder kans om gelukkig te zijn. En de gemiddelde tevredenhe­id ligt meer dan 20% lager bij de laagste inkomens.

“Mensen die goed hun brood verdienen hebben betere sociale relaties, zijn gezonder en bijgevolg ook gelukkiger”, zegt Annemans. “Deze resultaten bevestigen dat het inkomen van essentieel belang is om te kunnen voorzien in basisbehoe­ften zoals voedsel, huisvestin­g en verwarming. Maar een hoger inkomen zorgt ook voor een betere score op het vlak van autonomie en zelfzekerh­eid.”

Te veel geld

Geld maakt dus wel degelijk gelukkig. Tenminste, tot op een bepaald niveau. Eens een gezin met twee kinderen meer dan 9.450 euro per maand verdient, daalt de tevredenhe­id. Het gaat dan wel om de absolute grootverdi­eners, want in België heeft amper 2% van de gezinnen dat inkomen.

Hun geluk daalt zelfs in die mate dat een gezin met een maandinkom­en van 12.600 euro niet gelukkiger is dan een gelijkaard­ig gezin dat elke maand de helft minder gestort krijgt. “Wie een toploon heeft, is bijvoorbee­ld minder tevreden over zijn sociale relaties”, legt Annemans uit. “Dat kan zijn omdat ze er minder tijd voor kunnen maken, maar ook omdat ze minder sympathiek bevonden worden, net omdat ze zoveel geld hebben. Daarnaast zijn ze ook minder tevreden met hun werk en, paradoxaal genoeg, met hun inkomen. Wie hard werkt en veel verdient, gaat zijn salaris vergelijke­n met andere toplonen. En bijgevolg zijn ze toch van mening dat ze te weinig verdienen.”

Blijft de vraag wat die rijken kunnen doen om hun geluk te doen toenemen? “We zien dat het geluk niet daalt als die grootverdi­eners veel tijd maken voor hun partner. En ze worden ook gelukkig door zich in te zetten voor anderen. Het gaat dan wel vooral om een onvoorwaar­delijke inzet, waarbij ze niet het doel hebben om er iets voor terug te krijgen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium