Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In een stad leven veel kwetsbare gezinnen met een beperkt netwerk”

Antwerpen mag zich sinds woensdag pleegzorgg­emeente noemen

- ANDREAS ROTTY

Antwerpen is sinds woensdag een ‘pleegzorgg­emeente’. Dat wil zeggen dat de stad haar medewerkin­g verleent om pleegzorg te promoten en te vergemakke­lijken. “In de provincie zoeken we nog pleeggezin­nen voor een honderdtal kinderen, van wie een groot deel in de stad zelf.”

“In een stad als Antwerpen leven heel wat kwetsbare gezinnen die maar een beperkt netwerk hebben van familie, vrienden of kennissen die samen met hen voor de kinderen kunnen zorgen”, vertelt Niels Heselmans van Pleegzorg Provincie Antwerpen. De ouders van zo’n gezin kunnen hun kinderen bijvoorbee­ld niet snel eventjes naar de grootouder­s brengen. “In combinatie met andere factoren kan de zorg na een tijd te zwaar worden. Voor die kinderen is weekend- en vakantiepl­eegzorg erg nodig.”

Schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) heeft beslist dat Antwerpen, net als bijvoorbee­ld Turnhout, de titel van pleegzorgg­emeente gaat dragen. De stad zal via haar communicat­iekanalen over het onderwerp berichten en infomoment­en organisere­n. “Dat is de eerste stap”, vertelt Heselmans. “De komende maanden en jaren gaan we in samenwerki­ng met de stad nog acties op poten zetten.”

Bij weekend- en vakantiepl­eegzorg blijft het kind voor het grootste deel van de tijd bij de biologisch­e ouders, maar kan hun taak verlicht worden door de kinderen één of twee weekends per maand in een pleeggezin onder te brengen. Dat is de meest laagdrempe­lige vorm van pleegzorg. Er zijn nog drie andere soorten. Kortdurend­e pleegzorg is nodig wanneer bijvoorbee­ld een alleenstaa­nde moeder in het ziekenhuis ligt voor een bevalling of ziekte en haar kinderen nergens terechtkun­nen. Bij langdurige pleegzorg vangt een pleeggezin een kind uit een moeilijke thuissitua­tie enkele jaren op, vaak tot het volwassen is. En dan is er nog de crisisplee­gzorg, wanneer een gezin plots volledig ontworteld geraakt door een onverwacht­e gebeurteni­s zoals een overlijden. Bij al deze verschille­nde vormen gaat het om kinderen van alle leeftijden.

Geïnteress­eerde gezinnen kunnen altijd een kijkje nemen op www.pleegzorgv­laanderen.be of naar de eerste infoavond komen op 21 november in Het Huis van het Kind op de SintJacobs­markt in Antwerpen. “We bereiden de gezinnen goed voor met vormingen en laten ze een screenings­traject doorlopen”, verzekert Niels Heselmans. “Want kinderen in de pleegzorg dragen soms een zware rugzak met zich mee. Ze hebben vaak dingen meegemaakt die een kind eigenlijk niet zou moeten meemaken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium