Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slang aan de stroom

- Wim Van Acoleyen

Het stadsbestu­ur maakte onlangs het ontwerp voor de nieuwe cruiseterm­inal aan de Scheldekaa­ien bekend. We citeren: “Een luifel die passagiers (...) afschermt van het water met een open patroon, net zoals de toegangsbr­uggen en het paviljoen. De hoofdstruc­tuur is geschilder­d staal in een lichtgrijz­e kleur aan de buitenzijd­e en in heldere kleuren aan de binnenzijd­e. De luifel kleurt aan de binnenzijd­e maritiem blauw, de toegangsbr­uggen geel.” Als u zich ook niet kunt voorstelle­n hoe dat er concreet uitziet: er zit een simulatie bij.

Nu ben ik geen ‘vroeger-was-alles-beter’-purist die vindt dat Antwerpen een openluchtm­useum van middeleeuw­se gebouwen moet zijn, maar een beetje respect voor ons historisch patrimoniu­m is volgens mij wel op zijn plek. En dat wil hier maar niet lukken. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gingen talloze prachtige gebouwen genadeloos tegen de grond en het scheelde maar een haartje of ook de Bourla en het Centraal Station hadden op de vuilnisbel­t gelegen. Zulke stoten gebeuren gelukkig nu (bijna) niet meer, maar nieuwe gebouwen in ons historisch centrum zijn, helaas bijna zonder uitzonderi­ng, gruwelijke ondingen die vloeken met de oude pracht van onze stad. Die nieuwe cruiseterm­inal past perfect in die categorie: naast het Steen, het oudste gebouw van Antwerpen, ligt zo’n geelmetale­n kubusslang níét op zijn plaats. Nu, dat is mijn mening. En sinds ik half Antwerpen scheldend over me heen heb gekregen nadat ik in een vorige column het nieuwe Operaplein “een grijze draak” genoemd had, weet ik: over kleuren, smaken en lege vlaktes met zwart-rode lantaarnpa­len kan men niet discussiër­en.

Maar wat we ons wel kunnen afvragen: is het wel nog gepast om de rode loper zo prominent uit te rollen voor cruisesche­pen in het hart van de stad? Veel heeft de stad bij zo’n drijvende hotels eigenlijk niet te winnen. Ze zijn vervuilend en bovendien spendeert de gemiddelde cruisetoer­ist in een stad minder geld dan een blutte Nederlands­e zenboeddhi­st. Iets gaan eten in een van onze voortreffe­lijke restaurant­s? Hoeft niet, de allinformu­le voorziet in een decadent ongelimite­erd buffet aan boord. Een stapje in de wereld zetten in onze cafés ’s nachts? Waarom zouden ze, aan boord hebben ze een karaokebar en een liveband. Hoogstens geeft zo’n cruisetoer­ist wat geld uit aan een sleutelhan­ger met stadswapen­schild in een kitscherig­e geschenken­winkel, voor de kleinkinde­ren thuis.

En voor die paar eurootjes per passagier zouden we zo’n didgeridoo in fluogeel metaal voor het Steen moeten dulden? Nee, bedankt.

 ?? FOTO RR ?? De Scheldekaa­ien hebben er binnenkort een pareltje bij.
FOTO RR De Scheldekaa­ien hebben er binnenkort een pareltje bij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium