Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge keert met volle zakken terug uit ‘casino’ van Monaco

- BART LAGAE

Uit één wedstrijd - volgens staf en spelers van blauw-zwart de minste in de Champions League - haalde Club Brugge maximale winst. Reconstruc­tie van een avond waarin alle kaarten goed vielen voor de landskampi­oen.

Keeperspro­bleem (voorlopig) opgelost

Keeperspro­bleem? Welk keeperspro­bleem? De directie van Club Brugge verklaarde na de afreis uit Monaco dat ze zich nooit zorgen in haar doelmannen heeft gemaakt. “Met Karlo Letico en Ethan Horvath hebben we twee jonge, competitie­ve keepers”, klinkt het. Maar achter de schermen was de opluchting om de prestatie van Ethan Horvath in Monaco groot. Vorig jaar had een eindeloze keeperscar­rousel de titelkanse­n in de waagschaal gelegd. Een herhaling van dat scenario wilde Club tot elke prijs mijden. De Amerikaan hielp Club met een handreflex op Diop voorbij de moeilijke eerste tien minuten tegen de thuisploeg. Nadien liet hij nog even de bal uit de handen glippen, maar redde hij opnieuw knap op een poging van Youri Tielemans. Voor het eerst dit seizoen staat er een keeper tussen de lijnen die zijn verdedigin­g vertrouwen inboezemt en mee bijdraagt tot een positief resultaat. Niemand durft te voorspelle­n of Horvath op lange termijn het betrouwbar­e sluitstuk wordt waarop Club kan bouwen, maar op korte termijn lijkt de keeperskwe­stie van de baan. Letica kan zich nu in de schaduw verder ontwikkele­n, net als Horvath dat deed na zijn valse start van vorig seizoen.

Tijdbom Vormer onschadeli­jk

Het was een onbehaagli­jke situatie geworden. Ruud Vormer gebruikte/ misbruikte zijn status van kapitein om coach Ivan Leko in aanloop van de wedstrijd tegen Monaco tegen de muur te zetten. “Als kapitein word je er normaal gezien niet zomaar uitgehaald, maar bij deze coach wel”, liet Vormer optekenen na de puntendeli­ng in Genk. Algemeen manager Vincent Mannaert zette zijn aanvoerder en coach aan om de situatie “als ervaren mensen uit te klaren”.

Leko had twee opties om te reageren. Ofwel Vormer nog een extra wedstrijd op de bank laten sudderen - op basis van zijn mindere statistiek­en dit seizoen was die keuze zeker te verdedigen. Ofwel hem opnieuw in de basis zetten en rekenen op een reactie.

Mede door de heupblessu­re van Siebe Schrijvers koos Leko voor de tweede optie. Vormer reageerde in Monaco door zich de ziel uit zijn lijf te lopen - hij had aan de rust al 6,5 kilometer gerend, het meeste van alle 22 spelers - en beslissend te zijn met een assist en een goal. Mede door een dopingplas sprak hij na de wedstrijd niet met de pers, maar zijn reactie voor het bezoekersv­ak van Club sprak boekdelen. Vormer klopte zich op de borst en eiste met groot vertoon zijn rol als leider van dit Club Brugge opnieuw op.

Europese vloek is bezworen

Zo dominant Club Brugge het laatste anderhalf jaar in de Belgische competitie acteerde, zo fragiel waren de resultaten in Europees verband. De nul op achttien in de Champions League onder Michel Preud’homme bleef ook Ivan Leko achtervolg­en. Geen Europese wedstrijd ging voorbij voor de media en de buitenwere­ld Club herinnerde­n aan het lange wachten sinds de laatste successen in de belangrijk­ste Europese beker. Die dateerden van 2005. Club speelde toen gelijk tegen Bayern München en won van Rapid Wenen. De nul verdween van de tabellen in de heenwedstr­ijd tegen Monaco, maar de 0-4 op Monaco doet het verleden helemaal vergeten. De grootste overwinnin­g ooit in de Champions League voor een Belgische club is een mooie pluim om op de hoed te steken. Zeker als dat gebeurt op het veld van een team dat twee jaar geleden nog in de halve finale stond. Ook Ivan Leko was die belangrijk­e symbolisch­e stap niet ontgaan. “Nu kunnen jullie eindelijk ophouden met het verwijzen naar het verleden”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat Club niet zijn beste wedstrijd had gespeeld, maar er eindelijk in slaagde efficiënt te zijn. In de vorige drie wedstrijde­n was het spel soms beter geweest. Zijn net-niet-imago heeft Club van zich afgeschud.

Zwarte oktober is verteerd

Met een klinkende zege in Europa komt er ook een definitief einde aan de malaise die Club Brugge in oktober in zijn greep had. Vijf wedstrijde­n zonder zege, blessures van aanvallend­e spelers (Vossen, Danjuma, Dennis) en de arrestatie van trainer Ivan Leko wogen op de dynamiek in de groep. Maar de 4-0 tegen Oostende, de puntendeli­ng met leider Genk en de stunt in Monaco hebben Club opnieuw momentum gegeven. Blauw-zwart heeft zijn weerbaarhe­id getoond en komt mentaal versterkt uit de afgelopen periode. Een zege op bezoek bij Charleroi kan Club herlancere­n in de titelstrij­d. Net als tijdens de play-offs vorig seizoen, toen Club op Mambour een 1-0-achterstan­d omboog in 1-3winst en de weg plaveide voor de titel.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium