Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Kums van AA Gent? Stop met die vergelijki­ng”.

Sven Kums (30) vindt dat hij soms verkeerd beoordeeld wordt bij Anderlecht

- JÜRGEN GERIL

Zijn zwangere vrouw Caroline reist mee naar Turkije. We hopen alleszins dat Sven Kums drie wensen mag doen als hij even over haar bolle buik wrijft. Ten eerste dat Anderlecht wint op Fenerbahçe, want alleen zo blijft de Europese droom overeind.

Ten tweede dat hij fit raakt na zijn staartbeen­blessure. En ten derde: dat hij eens beslissend is voor paars-wit.

Quizvraag. Hoeveel doelpunten scoorde Sven Kums al voor de A-ploeg van Anderlecht? Graaf gerust diep in uw geheugen, u zult er geen vinden. Nul is het antwoord. Terwijl de middenveld­er in het kampioenen­jaar van AA Gent goed was voor maar liefst zestien treffers. “Kijk, ik ben geen speler die veel goals maakt. Bij Gent was het een uitzonderl­ijk jaar. Elke bal die ik toen aanraakte, vloog binnen.”

De vraag ‘wanneer zien we nog eens de Kums van Gent’ ben je dus beu?

(Lacht) “Ja. Zeker als er uitsluiten­d naar mijn statistiek­en wordt gekeken. De fans mogen geen Kums verwachten die elke week scoort. Focus dan liever puur op mijn rol als spelverdel­er. Pas op, ik baalde enorm toen ik die grote kans miste tegen Lokeren. Die bal had er altijd in gemoeten.”

Stel je eens voor dat je de winning goal maakt tegen Fenerbahçe.

“Graag. Het is onze laatste kans op Europese overwinter­ing, hé. Maar zelf scoren is niet mijn ultieme doel. Dat is de ploeg laten draaien.”

Zou je een goal durven vieren met een handboeien­gebaar voor je manager Bayat?

“Ik weet niet of ik dat gebaar zelf zou maken, maar ik veroordeel niemand die het wel doet. Ook ik laat Mogi niet zomaar vallen. Natuurlijk moeten we het gerecht zijn werk laten doen, maar voor veel spelers in onze kleedkamer - ook voor mij - regelde Mogi veel goeie zaken. De spelers kennen hem als een warme man. Iedereen schrok toen het schandaal losbarstte.”

Maar jij zit dus niet in de Whatsappgr­oep waarin werd opgeroepen om hem te steunen?

“Neen. Ik denk dat dat een groep is van de Franstalig­e spelers van Mogi. Hopelijk komt er snel duidelijkh­eid in heel die zaak.”

Toch maak je bij een goal maar beter een wieggebaar, voor je zwangere vrouw.

(Lacht) “Het wordt een dochtertje en de bevalling is voor februari. Het komt dichterbij, hé. Als we Europees overwinter­en, wordt het wellicht moeilijker om in het voorjaar mijn pasgeboren kindje even achter te laten, maar dat zal me niet tegenhoude­n om Fenerbahçe te kloppen.”

Opvallend was wel dat jullie via Instagram bekendmaak­ten dat de baby er kwam via IVF.

“Veel mensen vonden dat we daarmee een taboe doorbraken. Maar eerlijk: dat was onbewust. Blijkbaar zijn er veel koppels die het niet durven toegeven, maar wij maakten er nooit een geheim van dat we een in vitrobehan­deling nodig hadden om zwanger te raken. Nu: als we zo een paar mensen een hart onder de riem steken, is dat mooi meegenomen.”

Zo’n IVF-proces is enorm zwaar, toch?

“Vooral emotioneel is het een rollercoas­ter. Eerst probeer je uiteraard op een natuurlijk­e manier zwanger te raken. Elke maand zit je dan te hopen en telkens volgt die teleurstel­ling. Daarna moet je naar het ziekenhuis voor behandelin­gen. Oké, dat was zwaarder voor mijn vrouw dan voor mij, maar toch... Op Anderlecht probeerde ik er niet aan te denken, maar je zit er toch constant mee in je hoofd. Ik ben opgelucht dat de zwangersch­ap nu goed verloopt.”

Had je niet liever een zoontje gewild om mee te sjotten?

“Na zo’n proces maakt dat allemaal niet

uit. Je leert alles beter relativere­n.”

Relativeer je straks ook als je op Fenerbahçe door die staartbeen­blessure toch niet kunt spelen?

“Ik doe er alles aan om fit te zijn. Ik ben op dat staartbeen gevallen en in Beveren liet ik me na een half uurtje vervangen om de match tegen Fenerbahçe niet te hypotheker­en. Het is een optie om dat staartbeen­tje te verdoven met een inspuiting, maar tegen Waasland-Beveren hielp dat niet echt. Ik hoop dat de rust me goed heeft gedaan.”

Als Trebel straks wegvalt door zijn buikspierb­lessure, ga jij dan bevrijd spelen?

“Die eeuwige discussie gaan we toch niet opnieuw voeren? Dat is zoals ‘de-Kums-vanbij-Gent-vraag’, een zinloze discussie. Vroeger werd dat debat hier ook gevoerd over Baseggio en Zetterberg en toen vond ik ook dat het nergens op sloeg. Goeie spelers kunnen altijd samen voetballen. Waarom zouden Adrien en ik dat niet kunnen?”

Omdat jullie dezelfde types zijn die de bal opeisen en dat het spel soms vertraagt.

“Niet akkoord. Trebel heeft meer een actie en neemt meer risico’s. Terwijl ikzelf iets minder ballen verlies en meer die lange passes speel. Er zijn dus verschille­n tussen ons. En Makarenko heeft ook zijn rol, want hij zorgt voor gestalte op het middenveld.”

Jullie vroegen de coach eindelijk om een viermansde­fensie te zetten.

“Dat was geen vraag van de spelers. De trainer vond het beter om eens met vier achteraan te spelen. Voor de defensie zijn de opdrachten dan iets makkelijke­r. Maar waarom zou ik vragen om te veranderen als ik al heel mijn carrière onder Hein Vanhaezebr­ouck voor een driemansde­fensie sta?”

Omdat jullie nooit de nul houden? Buitenshui­s is dat van eind januari geleden.

“Maar zoiets ligt niet aan het systeem. Vaak maken we individuel­e fouten of pakken we goals op stilstaand­e fases. Hopelijk houden we de nul wel tegen Fenerbahçe.”

Volgens Hein Vanhaezebr­ouck missen jullie leiders. Jij zou dat toch moeten zijn?

“Je hebt twee soorten leiders. Zij die roepen en op tafel slaan, én zij die het voorbeeld geven op het veld. Ik ben het tweede, meer introverte type. Iemand die de ploeg op sleeptouw probeert te nemen door goeie prestaties. Ik miste een groot deel van de voorbereid­ing door een heupblessu­re, maar ik voel me steeds beter.”

Stilaan weer de Kums van bij Gent dus?

(Lacht) “Als Anderlecht verliest, wordt er vaak naar mij gekeken. Terwijl ik soms degelijke matchen afleverde toen we helaas niet wonnen.”

Heeft Anderlecht niet gewoon een gebrek aan kwaliteit?

“We lieten al stomme punten liggen, maar moeten echt niet onderdoen voor Genk of Club Brugge, hoor. Dit Anderlecht heeft vooral nog progressie­marge. Met wat meer concentrat­ie en een serie goeie resultaten kunnen we vertrokken zijn. Vergeet niet dat Genk al jaren samenspeel­t.”

Droom je nog van de Rode Duivels als je ziet dat Birger Verstraete er bij was?

“Birger deed het supergoed. Natuurlijk heb ik die droom niet opgeborgen. Zeker omdat ik al eens heel dicht bij die kern heb gestaan. Maar Anderlecht is op dit moment belangrijk­er. Laten we eerst maar winnen van Fenerbahçe.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium