Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe bondscoach blijft ook ploegleide­r

- (bow, hc)

Rik Verbrugghe (44) volgt vanaf 1 december Kevin De Weert op als Belgisch wielerbond­scoach. De schoonbroe­r van Greg Van Avermaet zal die functie combineren met het ploegleide­rschap bij BahrainMer­ida. Hij krijgt bij de beloften steun van veldritbon­dscoach Sven Vanthouren­hout.

Met Rik Verbrugghe vond Belgian Cycling de ideale opvolger voor Kevin De Weert, die na het WK in Innsbruck bekendmaak­te dat hij vertrok naar Lotto-Soudal om daar performanc­e manager te worden. Verbrugghe beschikt over een pak troeven. Hij is niet alleen perfect tweetalig, hij doorliep ook alle geledingen van het wielermili­eu. Als renner fietste hij een mooie erelijst bij elkaar met onder meer zeges in de Waalse Pijl, Giro én Tour. En niet onbelangri­jk: hij was ook een begenadigd tijdrijder (hij won onder meer de proloog in de Giro) die het werk tegen de klok enorm waardeert. Tweevoudig Europees kampioen Victor Campenaert­s zal die keuze zeker toejuichen.

Na zijn actieve carrière werd hij door Patrick Lefevere binnengeha­ald als ploegleide­r bij Quick-Step. Na twee jaar werd hij daar door BMC-baas Andy Rihs weggeplukt en kreeg onder meer de taak om een opleidings­team op te richten. Veel huidige top- pers, zoals Dylan Teuns, werden daar klaargesto­omd voor het grote werk.

Als ploegmanag­er loodste hij het Zwitserse IAM Cycling naar de World Tour en gaf hij Oliver Naesen een kans op het hoogste niveau. Met succes. Onder de hoede van Verbrugghe won hij in Plouay zijn eerste grote koers en versierde hij een transfer naar AG2R.

Vorig jaar werd Verbrugghe binnengeha­ald als ploegleide­r bij Bahrain-Merida en mocht hij van algemeen manager Brent Copeland ook de sportieve lijnen mee uitzetten. Het was mede dankzij hem dat Vincenzo Nibali startte in de Ronde van Vlaanderen.

Hulp van Vanthouren­hout

Verbrugghe blijft ook ploegleide­r bij Bahrain-Merida, in combinatie met de job van Belgisch bondscoach. In zijn team heeft hij een Belg onder zijn hoede: Dylan Teuns. Verbrugghe is ook familie van Greg Van Avermaet na zijn huwelijk met diens zus Claudia.

Die dubbele job is ook mogelijk omdat Verbrugghe bij de wielerbond assistenti­e krijgt van Sven Vanthouren­hout. De bondscoach van het veldrijden sprong in de zomer nu en dan De Weert al bij en zal dat nog meer doen bij Verbrugghe, die de voorkeur kreeg op Axel Merckx en Peter Van Petegem.

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Op de Flandrien dinsdag in gesprek met Greg Van Avermaet.
FOTO MARC HERREMANS Op de Flandrien dinsdag in gesprek met Greg Van Avermaet.
 ?? FOTO AP ?? Winnaar van de Tourrit Pau-Lavaure in 2001.
FOTO AP Winnaar van de Tourrit Pau-Lavaure in 2001.
 ?? FOTO BELGA ?? Getrouwd met Claudia Van Avermaet, zus van.
FOTO BELGA Getrouwd met Claudia Van Avermaet, zus van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium