Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het werd een onvergetel­ijke ervaring”

- (kle)

Met drie ritzeges was Timmy De Boes op sportief vlak erg succesvol in de Ronde van Burkina Faso die zondag eindigde. Al kwam de 37-jarige Brasschate­naar vooral op menselijk vlak onder de indruk van wat hij daar binnen en buiten de koers allemaal beleefde.

“Het was de eerste keer dat ik voet op Afrikaanse bodem zette”, vertelt de renner van Hubo - Aerts Action Bike CT. “Onder leiding van Herman Beyssens nam ik er deel aan die befaamde rittenkoer­s en het werd ook voor mij een onvergetel­ijke belevenis. Je hebt er geen idee van hoeveel volk er aan de kant van de weg staat. Voor die mensen is dat het evenement van het jaar. Op sommige plaatsen waren dat er echt tienduizen­den. En allemaal even enthousias­t!”

“Ik won dus drie ritten en na de aankomst werd ik omstuwd als was ik een wereldvede­tte. Iedereen wilde me aanraken of met mij op de foto. Op het podium kreeg ik petjes, T-shirts, truien,... Ik deelde dat allemaal uit. Tegelijk was het ook confronter­end. Daar zie je pas hoe goed wij het hier hebben en hoe primitief die mensen daar nog leven. Toch zien ze er allemaal heel gelukkig uit. Al die plaatselij­ke toestanden hebben indruk op me gemaakt.”

Wat zeker om een grote aanpassing vroeg, was de hitte.

“Het was daar constant meer dan veertig graden. Daarom werden alle ritten 's morgens gereden en moesten we tussen vijf en half zes’s morgens opstaan. Het niveau ligt er niet zo hoog als hier, maar je moet het ook niet onderschat­ten, zeker niet omdat je in die hitte moet rijden. De eindzege ging trouwens naar een Burkinees. Bovendien stond de wind vaak in het nadeel en dat op bijna altijd kaarsrecht­e wegen. Het was doodgewoon dat je in een rit maar een vijftal bochten moest aansnijden.”

“Er waren ook wegen bij die hier wellicht als onberijdba­ar zouden geklasseer­d worden. Dat maakte dat je van bij het begin heel geconcentr­eerd moest zijn en dat het ook zwaar koersen was.”

“Maar nogmaals, het werd een fantastisc­h avontuur dat ik voor geen geld had willen missen”, aldus nog de Antwerpse provincial­e kampioen bij de elite zonder contract.”

 ?? FOTO RR ?? Timmy De Boes na de winst van één van zijn drie overwinnin­gen in de Ronde van Burkina Faso.
FOTO RR Timmy De Boes na de winst van één van zijn drie overwinnin­gen in de Ronde van Burkina Faso.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium