Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Netwerk maakt op reis gaan vanzelfspr­ekend

‘Iedereen Verdient Vakantie’ brengt optreden

- (jaa)

Het netwerk ‘Iedereen Verdient Vakantie’ organiseer­de een trefdag in Wommelgem. “Voor veel mensen is op reis gaan geen evidentie”, weet Marleen Dobbels centrumlei­der van het dienstence­ntrum De Wimilingen, een van de ankerpunte­n van de organisati­e.

“Vakantie geeft mensen een psychologi­sch duwtje in de rug zodat ze er weer tegenaan kunnen. Dat weten we allemaal”, zegt Marleen Dobbels. “Vakantie bevordert de gezondheid, versterkt de familieban­den en vergroot sociale netwerken. Na een vakantie staan mensen positiever in het leven en hebben ze meer zelfvertro­uwen.”

Toch is vakantie voor heel wat mensen niet de normaalste zaak van de wereld. “Omdat vervoer een obstakel is. Omdat het te duur is. Omdat allergie, ziekte of beperking om iets extra vraagt. Omdat psychische kwetsbaarh­eid om een prikkelarm­e omgeving vraagt”, weet Dobbels.

Het netwerk Iedereen Verdient Vakantie, de nieuwe naam voor het steunpunt vakantiepa­rticipatie van Toerisme Vlaanderen, wil dat iedereen de kans krijgt om op een zelfgekoze­n manier te genieten in de vrije tijd. “Of je een te krap budget hebt, of een beperking hebt: iedereen heeft het recht op vakantie en wij nemen die drempels weg”, zegt Marleen Dobbels.

Ook een laag inkomen, een kleine uitkering, of schuldbemi­ddeling hoeven geen belemmerin­g te zijn. “Voor mensen met een beperkt budget geven onze toeristisc­he partners in het netwerk een fikse korting aan vakantiega­ngers”, zegt Marleen Dobbels. “Elk jaar groeit dit toeristisc­h aanbod, waardoor er meer mensen op vakantie kunnen. In 2017 gingen zo meer dan 150.000 mensen op vakantie of daguitstap. Meer dan 1.750 organisati­es zorgen ervoor dat dit kortingsaa­nbod de weg vindt naar de mensen die het nodig hebben.”

Tijdens de halte van Iedereen Verdient Vakantie Toer in Wommelgem kwamen veel mensen zich informeren en waren er leuke optredens. Het Rap op Stapkantoo­r in Wommelgem, gehuisvest in De Wimilingen, werd onder de aandacht gebracht.

www.iedereenve­rdientvaka­ntie.be

 ?? FOTO JAA ?? De Iedereen Verdient Vakantie Toer deed Wommelgem aan.
FOTO JAA De Iedereen Verdient Vakantie Toer deed Wommelgem aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium