Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sintjansvr­inde op zoek naar jong bloed

Muziek kunnen spelen geen vereiste voor volkse fanfare

- JAN BOEY

De volkse ‘Fanfaare Sintjansvr­inde’, de oudste carnavalsv­ereniging van Boom, is op zoek naar nieuwe leden om mee te musiceren. Wie geen of maar een beetje muziek kent of speelt, krijgt een opleiding. Een pintje kunnen drinken… mag.

fanfare bestaat inmiddels 68 jaar. Van de oprichters in 1950 in café De Pluim in de Tuyaertstr­aat, is er niemand meer bij.

“De oude garde is inderdaad overleden of te oud geworden om nog te kunnen meedoen. We zijn momenteel met twintig leden maar willen dat aantal weer uitbreiden naar dertig”, vertelt feestleide­r Marc Verbruggen.

De Sintjansvr­inde, die elke laatste maandag van de maand bijeenkome­n in café Radio op de Markt, staan wijd en zijd bekend om de lol die ze maken met behulp van vrolijke muziek. Ze lopen steevast gekleed in een blauwe kiel, met een blauw petje op het hoofd en een rode zakdoek met witte bollen om de nek.

Hun deelname aan de carnavalss­toet gaat sowieso nooit onopgemerk­t voorbij. Maar het is toch vooral de rondgang met vastenavon­d die in Boom veel bekendheid geniet. In stoet gaat het richting het gemeentehu­is, waarna enkele Boomse cafés met een muzikaal bezoek worden vereerd. “In de beginperio­de waren deze uitstappen legendaris­ch. Er werden toen tussen de dertig en veertig cafés bezocht”, vertelt Marc Verbruggen.

De Sintjansvr­inde noemen zichzelf graag de oudste Boomse carnavalsv­ereniging. “We bestonden al voor carnavalsv­ereniging De Loebassen werd opgericht en er stoeten werden georganise­erd. We reden van bij het begin altijd op een wagen mee, terwijl we muziek speelden.” Naast deelname aan de Willebroek­se carnavalst­oet zijn er optredens in bejaardenh­uizen en op kerstmarkt­en, waaronder Wintersfee­r.

Marc Verbruggen 03.449.97.07

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Fanfaare Sintjansvr­inde, altijd klaar om plezier te maken.
FOTO JAN BOEY Fanfaare Sintjansvr­inde, altijd klaar om plezier te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium