Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broers Fémont kunnen de kust behoeden voor overstromi­ngen

Staatssecr­etaris Philippe De Backer op werkbezoek

-

Kan het eenvoudige maar doeltreffe­nde waterkerin­gsconcept van de broers Anthony en Oliver Fémont ook de Belgische kustgemeen­ten behoeden voor overstromi­ngen? staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) ziet mogelijkhe­den.

Philippe De Backer kwam gisteren op werkbezoek in de Schotense kmo Aggeres. Die werd in 2011 opgericht door de broers Anthony en Oliver Fémont. Vanuit de bedrijvenz­one op de grens met Brecht produceert en verdeelt Ag- geres oplossinge­n tegen wateroverl­ast. Die leveren ze zowel voor particulie­ren als voor de industriël­e markt.

“Maar ook overheden in het binnenen buitenland tonen steeds meer interesse. Onder meer bij Rijkswater­staat, dat het vele water in Nederland beheert, zijn ze al overtuigd van de sterkte van onze systemen”, aldus Oliver Fémont, die met zijn broer een team van zeven experts aanstuurt.

“Een van onze belangrijk­ste innovaties is de zelfsluite­nde waterkerin­g”, vervolgt Fémont. “Dat is een volledig autonome waterkerin­g die geen externe energiebro­n of menselijk ingrijpen vereist. Hoogtechno­logische snufjes komen er niet bij kijken. Onze oplossing werkt volgens de wetten van de fysica.”

“Het systeem bestaat uit een drijvende muur die permanent in een ondergrond­s bassin zit. Verbonden met een waterloop, riolering of lokaal drainagesy­steem sluit de kering zich vanzelf onder druk

van het opkomende water. De kering is bij niet-gebruik onzichtbaa­r is en heeft geen visuele impact op de omgeving. Een kerende hoogte is mogelijk tot 2,5 meter. De lengte is ongelimite­erd.”

“Onder de indruk”

Philippe De Backer bezocht onder meer het imposante testbassin van Aggeres en bekeek enkele schaalmode­llen van al gerealisee­rde waterkerin­gen. “Ik ben onder de indruk van de profession­ele werking en het innovatiev­e karakter van deze kmo”, aldus de staatssecr­etaris.

“Door de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel moeten we ook in België nadenken hoe we onze kusten beter kunnen beschermen tegen de stijgende zeespiegel van onze Noordzee. Ondernemer­s als Anthony en Oliver Fémont bewijzen alvast dat we de nodige kennis en daadkracht in ons eigen land hebben.”

 ?? FOTO JAA ?? De broers Oliver en Anthony Fémont met staatssecr­etaris Philippe De Backer bij het testbassin van Aggeres in Schoten.
FOTO JAA De broers Oliver en Anthony Fémont met staatssecr­etaris Philippe De Backer bij het testbassin van Aggeres in Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium