Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Artsen voor Duurzaamhe­id op kruistocht tegen vleesconsu­mptie

Campagne in scholen en filmverton­ing voor het grote publiek

- JAN AUMAN

Enkele Schotense artsen zijn een campagne gestart om mensen minder vlees te doen eten. Op 26 november staat een informatie­avond op het programma. “Artsen voor Duurzaamhe­id en klimaatexp­ert Dos Winkel hebben mij alvast overtuigd. Ik eet sinds hun doortocht in onze klas dit voorjaar geen vlees meer”, aldus Maja Bajan (17).

Dos Winkel is een bekend onderwater­fotograaf die, sinds hij vaststelde dat de oceanen steeds meer vervuild raken door plastic en ander afval, op missie is om de wereldzeeë­n properder te maken. Hij stichtte de Sea First Foundation. Van het een kwam het ander en intussen is de in Schoten wonende Nederlande­r ook expert in klimaatver­andering en een fervent tegenstand­er van het eten van vlees en vis.

“Wist je dat als we met z’n allen zouden stoppen met vlees eten, er 3,1 miljard hectare op aarde zou vrijkomen? Die immense oppervlakt­e, gelijk aan drie keer de oppervlakt­e van Europa, wordt nu gebruikt als landbouwgr­ond om maïs, tarwe en andere gewassen te telen om runderen en andere dieren te voederen, zodat mensen die beesten vervolgens kunnen opeten. Als die gronden in de plaats daarvan vol bossen gezet worden, zou dat pas echt een positieve invloed hebben op ons klimaat, dat nu in sneltempo naar de vaantjes gaat”, aldus Dos Winkel.

Winkel gaf onlangs een uiteenzett­ing voor de huisartsen van Schoten. Dokter Sonja De Locht was onder de indruk en richtte meteen Artsen voor Duurzaamhe­id op, een voorlopig nog bescheiden artsenkrin­g die zich inzet om patiënten, maar ook andere mensen, aan te sporen minder dierlijke producten te eten.

“Daar zijn drie goede redenen voor”, stelt de eveneens overtuigde dokter Rhaissa D’haene. “Naast het ecologisch­e aspect vormen een verhoogd dierenwelz­ijn en de gezondheid van de mens belangrijk­e beweegrede­nen om te minderen met vlees. In industriee­l bewerkt vlees zitten bewaarmidd­elen die kanker kunnen ontwikkele­n.”

Niet radicaal

Artsen voor Duurzaamhe­id plant geen guerrilla-acties zoals GAIA. “Wij zetten in op voorlichti­ng en bewustword­ing. Veranderin­g moet van binnenuit komen”, meent dokter D’haene. “We verdelen folders in alle praktijken en apotheken waarin duidelijk wordt uitgelegd waarom het beter is om die biefstuk en hamburger te laten liggen. We zijn niet radicaal. Het is niet ons doel om van alle Schotenare­n vegetariër­s te maken. Minderen is al goed.”

De voorbije maanden bundelden Artsen voor Duurzaamhe­id en Dos Winkel de krachten om alvast de Schotense scholieren te sensibilis­eren. Winkel ging in alle middelbare scholen een uiteenzett­ing geven voor de vijfde- en zesdejaars en vertoonde ook de film Love MEA Tender van de Belgische documentai­remaker Manu Coeman.

“Die laat goed zien hoe verkeerd we bezig zijn met onze voedselket­en”, vertelt Maja Bajan (17) leerling van het Sint-Michielsco­llege, die meteen zelf tot een forse gedragsver­andering overging. “Ik ben van de ene dag op de andere vegetariër geworden. Ik overweeg zelfs om vrijwillig­er te worden in de stichting van Dos Winkel.”

Peter Arnauw, leerkracht biologie in het college en gemeentera­adslid voor Groen, staat achter Artsen voor Duurzaamhe­id en haar streven om de Schotenare­n minder vlees te doen eten. “Ik vind dat de overheid de alternatie­ven voor vlees – want die zijn er, maar vaak vrij prijzig – veel toegankeli­jker en goedkoper moet maken. En de gemeente zou een bijdrage kunnen leveren door bijvoorbee­ld in het sociaal restaurant van de dienstence­ntra minstens één veggie-dag per week in te lassen. Het is al wel knap dat de gemeente de zaal voor de grote campagneda­g met Dos Winkel gratis ter beschikkin­g stelt.”

Vertoning film Love MEA Tender en voorlichti­ng door Dos Winkel over de nefaste gevolgen van vlees- en visconsump­tie, maandag 26 november (20u) in De Kaekelaar

 ?? FOTO JAA ?? Arts voor Duurzaamhe­id Rhaissa D’haene met enkele medestrijd­ers tegen overmatige vleesconsu­mptie: leerkracht Peter Arnauw, leerling Maja Bajan, klimaatexp­ert Dos Winkel en arts Johan D’Hollander.
FOTO JAA Arts voor Duurzaamhe­id Rhaissa D’haene met enkele medestrijd­ers tegen overmatige vleesconsu­mptie: leerkracht Peter Arnauw, leerling Maja Bajan, klimaatexp­ert Dos Winkel en arts Johan D’Hollander.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium