Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Suske en Wiske hebben vijf jeugdambas­sadeurs

Samen nadenken over meest geschikte invulling nieuw kindermuse­um

- ERIK VANDEWALLE

Het Suske en Wiske Kindermuse­um benoemde zopas vijf nieuw jeugdambas­sadeurs. Fien Adriaensse­ns, Fien Breugelman­s, Felix De Buysser, Boris Kempen en Lore Verswijver helpen nu onder meer om het museum een nieuwe invulling te geven.

voor een namen de geselectee­rden plaats aan de oude tafel waar stripteken­aar Willy Vanderstee­n jarenlang zijn tekeningen maakte. Nadat directeur Philip De Smet het document onderteken­de, zetten ook de kinderen hun handtekeni­ng en werden zo officieel aangesteld tot nieuwe jeugdambas­sadeurs.

“We zijn druk doende met het ontwikkele­n van een nieuwe vaste tentoonste­lling. Die willen we natuurlijk zo nauw mogelijk laten aansluiten bij wat kinderen vandaag willen en verlangen. Daarom schakelen we jeugdambas­sadeurs in. Een jaar lang vertegenwo­ordigen ze het museum en nodigen we hen uit om mee na te denken over hoe het nieuwe kindermuse­um er moet uitzien”, aldus directeur Philip De Smet.

Net als veel anderen stuurde ook dit vijftal een filmpje in waarin ze uitlegden waarom zij een goede jeugdambas­sadeur zouden zijn. Alle vijf de inzendinge­n straalden motivatie en creativite­it uit. Tegelijk bewezen de jongens en meisjes dat ze ook heel wat kennis bezaten over Suske en Wiske en dus verdienden zij terecht deze titel.

Nieuwe naam zoeken Om hun nieuwe werkplek te verkennen, begonnen de kinderen met een werfbezoek. In het kindermuse­um

wordt immers hard gewerkt om het tegen de volgende zomer helemaal omgebouwd te hebben tot een nieuw kindermuse­um. Na de rondleidin­g begon al meteen het échte werk en bogen de ambassadeu­rs zich over hun eerste opdracht: een naam zoeken voor het vernieuwde museum. “Onze nieuwe jonge medewerker­s kregen een reeks woorden waarmee ze aan de slag ginEen gen. Het woord ‘provinciaa­l’ werd er meteen uitgegooid. Wat wel in de smaak viel waren ‘villa’ en ‘Vanderstee­n’. Maar dat is een eerste aanzet. Volgende week lanceren we via de sociale media een oproep naar het grote publiek. Dat mag mee brainstorm­en over hoe het museum in de toekomst heet”, zegt Marleen van Houselt, educatief medewerker van het kindermuse­um.

Terwijl de kinderen hun aanstellin­g plechtig onderteken­den, keken ouders, broers en zussen glunderend toe. “Natuurlijk zit hier een heel fiere mama. Het idee van het promotiefi­lmpje kwam van Fien. Zij wilde iets doen op verschille­nde plekken in de gemeente, die direct verwezen naar Willy Vanderstee­n of een van de stripfigur­en. Uiteraard hebben papa en mama geholpen”, zegt Kathleen Stevens, de mama van Fien Breugelman­s.

Het vijftal blijft heel dit schooljaar in functie. In die periode zijn er verschille­nde samenkomst­en om te werken aan het museumproj­ect. Hun laatste officiële dag als jeugdambas­sadeur wordt de dag van de officiële opening. Die is nu nog niet gekend.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Boris, Felix, Fien, Lore en Fien krijgen als jeugdambas­sadeur ook de steun van directeur Philip De Smet.
FOTO ERIK VANDEWALLE Boris, Felix, Fien, Lore en Fien krijgen als jeugdambas­sadeur ook de steun van directeur Philip De Smet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium