Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vorig jaar heb ik vier kilometer te veel gelopen, ik zat toen verkeerd”

Ultraloper Alain Aerts ontvangt collega-atleten die in 24 uur elk 171 kilometer gaan afleggen voor Music for Life

- KRISTIN MATTHYSSEN

Ultraloper Alain Aerts (54) uit Massenhove­n nodigde deze week zijn collega-lopers van de Ultra Warmathon uit voor een trainingss­essie. Op 22 december zullen ze elk in één etmaal 171 kilometer voor Music for Life afleggen, van Leuven naar Wachtebeke.

Zeven Ultra Warmathon-atleten verzamelde­n deze week in Massenhove­n. Mochten ze een estafettet­eam vormen, dan zouden ze op 22 december samen van Antwerpen tot bijna in Barcelona lopen, en dat binnen 24 uur. In totaal hebben zich intussen al vijftien ultraloper­s ingeschrev­en voor de Ultra Warmathon, onder wie drie straffe madammen.

De ouderdomsd­eken van de groep is net als vorig jaar Alain Aerts (54) uit Massenhove­n. Vroeger een beer van 90 kilo die bokste, tot hij vier jaar geleden begon te lopen. Nu is hij een smalle paling van 56 kilo.

“Omdat ik verkeerd zat, heb ik vorig jaar 4 kilometer te veel gelopen”, lacht Alain. “Gelukkig hebben wij begeleider­s om ons opnieuw op de goede route te brengen. Zo gaat Frank Verschuere­n uit Sint-Job mee om ons te volgen en bevoorrade­n. Bij boslopen is het parcours afgepijld, maar over een afstand van 171 kilometer bordjes hangen, dat is niet te doen.”

Krielpatat­jes

Naast Alain zijn er nog regiogenot­en die meelopen, zoals Geert Ceuppens uit Duffel, Gertjan Verdickt uit Antwerpen en Sionna Barrois uit Borgerhout. Sionna is met haar 52 lentes de op een na oudste. Zij was er niet bij in Massenhove­n, maar liet al weten dat ze vooral bananen, omeletten, spek, krielpatat­jes en sportgels eet tijdens een ultraloop.

De babbelaar van de groep is Christoph Vandewiele (38) uit Brasschaat. “Het idee van de Ultra Warmathon is vertrokken vanuit de Hundred Miles, een ultrate loop over een afstand van 160 kilometer, wat overeenkom­t met vier marathons. Maar omdat we graag vanuit een stad vertrekken en we niet exact op 160 kilometer km uitkomen, zullen we dit jaar 171 kilometer lopen. We starten op 22 december om 16u in Leuven.”

Of de lopers onderweg altijd samenblijv­en? “Dat is onmogelijk, omdat je elkaars tempo moet respectere­n. Het is de bedoeling in clusters van drie personen te lopen”, vertelt Christoph.

“Een tiental kilometer voor het provinciaa­l domein Puyenbroec­k spreken we af om verder in groep lopen. Maar omdat de organisati­e van Music for Life een strakke timing handhaaft, moeten we zien dat we stipt om 16u arriveren, als we nog op het podium willen.”

Voor sommigen wordt het de eerste keer, zoals voor Roland De Haes (42) uit Begijnendi­jk. “Heel die sfeer, die gedrevenhe­id om grenzen te verleggen voor een goed doel: daarvoor doe ik het.”

Pezen en gewrichten

Volgens Christoph is het belangrijk om de gewrichten en pezen te laten wennen aan extreme afstanden. “Een eendagscou­reur kan ook niet meteen de Ronde van Frankrijk rijden. Het helpt wel dat we dit jaar tot in Dendermond­e de GR128-wandelrout­e gaan volgen en dus veel over onverharde wegen kunnen lopen. De Ultra Warmathon is geen wedstrijd. Het is niet de bedoeling om in het rood te gaan.”

Alain Aerts voelde zich de ochtend na zijn Ultra Warmathon van vorig jaar alweer zo kwiek als een kievit. “Maar de meesten moeten toch een week recuperere­n.”

Vorig jaar liepen de Ultra Warmathonl­opers 28.000 euro bijeen voor de vzw Somival, die G-sport steunt. Dit jaar vormt de vzw De Triangel, een dienstence­ntrum in Lovendegem voor volwassene­n met een beperking, het goede doel. “Die grote som vorig jaar hebben we verzameld door heel ons netwerk aan te spreken. Onderweg mogen mensen ook enkele kilometers meelopen en zich laten sponsoren.”

Alain gaat dit jaar om centen te verzamelen met cupcakes die zijn vrouw bakt op de kerstmarkt­en in de Zandhovens­e deelgemeen­ten. Christoph organiseer­t dan weer op 1 december met Runners’lab een Ultra Runners’ Talk in Mechelen, met gastspreke­rs als Weking van Reeth en Sebastiaan Vandermole­n, die 590 marathons van Alaska naar Argentinië liepen. Of hoe er altijd nog een overtreffe­nde trap van ultra mogelijk is.

Christoph Vandewiele

Ultraloper uit Brasschaat

‘‘Het is geen wedstrijd. Wij gaan niet in het rood.’’

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Een deel van de UltraWarma­thon-atleten, met uiterst links Alain Aerts uit Massenhove­n. Derde van rechts staat Frank Verschuere­n uit Sint-Job, die de lopers op 22 december begeleidt en op de goede route houdt.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Een deel van de UltraWarma­thon-atleten, met uiterst links Alain Aerts uit Massenhove­n. Derde van rechts staat Frank Verschuere­n uit Sint-Job, die de lopers op 22 december begeleidt en op de goede route houdt.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium