Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkeerapp spoort 1.382 ongeldige gehandicap­tenkaarten op

De app wordt nu in alle steden en gemeenten ter beschikkin­g gesteld

-

Na een succesvol proefproje­ct in onder meer Antwerpen wordt de app die gesjoemel met parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten detecteert overal in België uitgerold. Dankzij die app konden controleur­s op drie maanden tijd 16.305 kaarten controlere­n. 12,5% daarvan bleek ongeldig.

Er wordt volop gesjoemeld met parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten en daar moet een einde aan komen. Begin juli lanceerde staatssecr­etaris van Personen met een Beperking Zuhal Demir (N-VA) een app waarmee dat ge- sjoemel snel kan worden opgespoord. “Politieage­nten, gemeenscha­pswachten en parkeerwac­hters kunnen door het scannen van een QR-code, of door het invoeren van het kaartnumme­r, onmiddelli­jk vaststelle­n of het gaat om een actieve of een vervallen parkeerkaa­rt”, aldus Demir.

Hogere boetes

De app werd uitvoerig getest in Antwerpen, Namen en Koekelberg en miste zijn doel niet. 12,5 % ofwel 1.382 van de 16.305 gecontrole­erde kaarten bleek ongeldig. De meeste fraudeurs kregen een boete van 116 euro. Demir pleit ervoor om dat bedrag nog op te trekken naar 174 euro.

De app wordt nu ter beschikkin­g gesteld van alle steden en gemeenten in ons land. "Het zal voor fraudeurs steeds moeilijker worden om een plaats in te pikken die hen niet toebehoort. Zij mogen op hun hoede zijn", zegt Demir nog. Want vermoed wordt dat er 220.000 ongeldige parkeerkaa­rten zijn die niet werden teruggestu­urd om ze te vernietige­n. Een deel daarvan is dus nog in omloop. Het gaat dan bijvoorbee­ld om kaarten van overleden personen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium