Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Delhaize klimt opnieuw uit het dal

Beleggers tevreden over sterke kwartaalci­jfers Nederlands-Belgische supermarkt­concern

-

Supermarkt­concern Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal stevige verkoopcij­fers neergezet. Ook de Belgische dochter bevestigt. Na anderhalf jaar van ploeteren lijkt het tij in ons land gekeerd. “We zijn diep gegaan bij Delhaize”, zegt topman Frans Muller.

Supermarkt­concern Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal stevige verkoopcij­fers neergezet. De omzet op vergelijkb­are basis steeg 3,6% tot 15,8 miljard euro en de nettowinst ging meer dan een kwart hoger, tot 459 miljoen euro. De groei is groter dan verwacht. Topman Frans Muller is dan ook tevreden. Zeker nu ook de Belgische tak van het bedrijf langzaam maar zeker blijft groeien. De omzet in ons land steeg 1% tot 1,226 miljard euro (+0,6% op vergelijkb­are basis). Online steeg de verkoop 18%. De operatione­le winst klom van 22 naar 34 miljoen euro en de winstmarge verbeterde van 3 naar 3,2%.

Frans Muller, ooit CEO van Delhaize en nu topman van de Nederlands-Belgische distributi­egroep, spreekt van een goede trend voor Delhaize, “maar we kunnen meer doen in de markt. Het team werkt op vele fronten: Delhaize versterkt zijn formule met het aanbod van Fresh Atelier, investeert in getrouwhei­d en zette een sterk team op de webwinkel.”

Albert Heijn loont

Toch heeft Delhaize nog een flinke achterstan­d goed te maken op Albert Heijn, dat in het derde kwartaal uitpakte met een omzetgroei van 6%. Al zou Muller al blij zijn met een groei van 3 tot 4% bij Delhaize.

“Delhaize heeft een belangrijk­e kans in de markt dankzij een zeer sterk team. Er is een groot vertrouwen in

Xavier (Piesvaux, CEO van Delhaize

België, red.) en zijn team. Ze hebben ook het vertrouwen van de zelfstandi­gen herwonnen. We zijn diep gegaan in België. Belangrijk is dat we nu een goede strategie hebben. Ik heb zeer veel vertrouwen dat het team voor aardige swings in de markt kan zorgen. Delhaize en Albert Heijn doen veel zaken samen en dat gaat niet alleen over inkoop, maar ook over best

practices, huismerken, digitale expertise en klantentro­uw.”

Onder Muller en Piesvaux lijkt het tij bij Delhaize dus gekeerd. In het eerste kwartaal van dit jaar kon Delhaize voor het eerst sinds eind 2016 nog eens uitpakken met omzetgroei. In het tweede kwartaal groeide eindelijk ook de winst, na anderhalf jaar miserie. Het derde kwartaal zorgde dan voor de zo verhoopte bevestigin­g. Het geheim? Een totaal ander promotiebe­leid: de keten pakt uit met minder maar grotere kortingen, wat duidelijk in de smaak valt bij de klanten, terwijl de samenwerki­ng met zusterkete­n Albert Heijn leidt tot kostenbesp­aringen.

De beleggers konden de resultaten alvast smaken: zij stuurden het aandeel gisteren 7% hoger.

 ?? FOTO BELGA ?? Topman Frans Muller is tevreden met de laatste kwartaalci­jfers.
FOTO BELGA Topman Frans Muller is tevreden met de laatste kwartaalci­jfers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium