Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Lijstjes van buiten leren, dat is toch kinderacht­ig”

Youri Mulder doet mee om vader Jan te overtreffe­n en lol te maken

-

Hij heeft moeite om zich de naam van Erik Van Looy te herinneren. En van BV’s had Youri Mulder (49) tot voor kort nog nooit gehoord. Problemati­sch, want de Nederlands­e ex-voetballer moet vanavond aantreden in ’s lands populairst­e quiz, De Slimste Mens

ter Wereld. Al grappend zegt hij één specialite­it te hebben: astrologie. Maar de zoon van Jan Mulder maakt zich vooral op voor een avondje ‘lolbroeker­ij’.

Vanavond schuift met Youri Mulder opnieuw een Nederlande­r aan in De Slimste Mens ter Wereld.

Hoewel… Nederlande­r? Hoe ongecompli­ceerd Youri als mens ook mag zijn, toch is de situatie een beetje ingewikkel­d. Youri woont namelijk half in Nederland, half in Noorwegen, waar hij zowat om de week op bezoek is bij zijn kinderen en ex-vrouw. Maar hij is wél geboren in België, in Anderlecht zelfs – zijn vader Jan Mulder was toen topspits bij paars-wit. Voor de goede orde: Youri werd later ook topspits (Ajax, Schalke 04 en Oranje) en is nu ook voetbalana­list, op de Nederlands­e televisie. Maar hij is steeds meer te gast in Extra Time. En nu dus ook in de populairst­e quiz van het land.

Wikipedia-kennis

Al herinnert hij zich niet eens de naam van de quizmaster. “Hoe heette hij ook weer…? Rik…? Erik, ja. Wel, toen ik deze zomer in het WK-panel zat en Erik (Van

Looy dus, red.) langskwam om zijn programma te presentere­n, gingen we op zijn iPad meteen even quizzen. Ik vond het wel leuk. Hij zei: ‘je bent er wel geschikt voor’. En klaar, langer heb ik er niet over nagedacht. In Nederland hadden ze mij ook al een paar keer gevraagd. Maar quizzen heeft me nooit veel gezegd. Vroe- ger wel, toen keek ik met mijn broertje graag naar AVRO’s WieKent-Kwis en Cijfers & Letters.

Maar toen ik ouder werd, zapte ik meteen door. Maar deze vind ik dus leuk. Minder serieus dan de Nederlands­e versie, heb ik begrepen. Hier is het toch meer lolbroeker­ij. ”

Zijn enige ambitie is: zich amuseren. “Kan het anders? Je neemt dit toch niet al te serieus? Je kan dan wel veel weten over klassieke componiste­n, ik zeg maar wat, maar dan stellen ze net een vraag over jazz.” Hij rekent op wat hij noemt zijn “algemene kennis”. “Ik heb wel een specialite­it: astrologie (schatert). Neen, serieus, ik weet wel wat er in de wereld gebeurt, meneer Kavanaugh ken ik heus wel. Ik heb een gemiddelde Wikipedia-kennis. Al heb ik vaak moeite met namen.”

Youri Mulder

Voetbalana­list

“Ik hoef er maar één keer in te blijven en mijn pa is al verslagen. Dat kan toch niet moeilijk zijn?”

Geen tijd voor BV’s

Maar hij heeft zich hoegenaamd niet voorbereid. Vooral geen boekskes ingekeken om te achterhale­n hoe het Tanja Dexters en co vergaat. “Hoe heet dat… BV’s? Ik ga toch niet leren over bekende Vlamingen. Als ik in Extra Time zit, ga ik vooraf ook niet het hele Belgische voetbal doornemen. Waar moet ik dan beginnen? En ik heb er geen tijd voor. Ik vind trouwens dat het zou moeten worden verboden dat de deelnemers zich voorbereid­en. Want het gaat om je algemene kennis. En die heb je of die heb je niet. Dan ga je die toch niet op een week bijspijker­en? Lijstjes van buiten leren, dat is toch kinderacht­ig? En het is niet eerlijk. Eigenlijk moeten we allen een maand in afzonderin­g, en dán moeten we kijken wie de slimste is (lacht).”

Nederlande­rs doen het zelden of nooit goed in de Vlaamse quiz. Maar dat hij er na vanavond al kan uitliggen, is zijn laatste zorg. “Maakt mij echt niet uit.” Hoewel, meer dan één deelname en hij doet beter dan zijn vader. Jan deed in 2012 al eens mee. Eén aflevering. Hij is naar eigen zeggen nóg allergisch voor die quiz. “Ik hoef er maar één keer in te kunnen blijven en mijn pa is al verslagen”, schatert Youri. “Kan toch niet zo moeilijk zijn?”

FRANK BUYSE

De Slimste Mens ter Wereld, om

21.45u op Vier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium