Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Chaussée d’Amour’ krijgt vervolg, Wyndaele maakt reeks voor VTM

Vlaams Audiovisue­el Fonds steunt nieuwe projecten

- (tove, jdr)

Geen realisatie van nieuwe Vlaamse fictie zonder flinke financiële steun van het Vlaams Audiovisue­el Fonds (VAF). Dat heeft opnieuw de geldbeugel opengetrok­ken. Met het geld komen de televisiem­akers weer een stapje dichter bij het maken van hun nieuwe droomreeks­en.

Het Vlaams Audiovisue­el Fonds springt op verschille­nde momenten bij. Zo komt het tussenbeid­e voor scenario-, ontwikkeli­ngsen producties­teun. Een tijdje geleden werd al aangekondi­gd dat het veel geprezen

Beau Séjour uit 2017 een vervolg krijgt. Scenariste­n Sanne Nuyens, Roel Mondelaers en Bert Van Dael zijn al maanden aan het schrijven. Het VAF geeft nu een producties­teun van 1.155.000 euro, ofwel 17% van het totaalbudg­et. Binnen afzienbare tijd kunnen de opnames onder leiding van regisseurs­duo Kaat Beels en Nathalie Basteyns aanvangen. Het was al bekend dat de nieuwe reeks zich niet meer in en rond het Limburgse hotel afspeelt, en ook actrice Lynn Van Royen is niet langer betrokken.

Helemaal vers van de pers: een tweede seizoen van Chaussée d’Amour, de reeks in een Limburgs bordeel. Ruth Becquaert, Tine Bertels en Josse De Pauw speelden in de eerste reeks hoofdrolle­n. Het vervolg staat nog in de kinderscho­enen. De scenariste­n, onder wie Jef Hoogmarten­s (Patrouille Linkeroeve­r, Thuis) krijgen 75.000

euro scenariost­eun.

Wijn van Hitler

Ook gaf het VAF 50.000 euro scenariost­eun aan Malin Sarah Gozin (Clan), Jonas Govaerts (Welp) en Bert Scholiers voor de Vier-reeks An_aal. Wat dat precies moet worden, is nog onduidelij­k. Hetzelfde bedrag werd gegeven om het scenario van

Chicago verder uit te werken. Dat is de voorlopige titel van een nieuw Eén-project.

Ten slotte was er 750.000 euro producties­teun voor Een Goed Jaar, een nieuwe VTMserie van Kadir Balci, Pierre De Clercq, Jean-Claude Van Rijckeghem en Dries Phly- po, de heren die Amigo’s maakten. Zij gaan in zee met Bruno Wyndaeles productieh­uis De Filistijne­n. “Het wordt een reeks van acht aflevering­en”, verklapt Phlypo. “Stijl en toon zullen vergelijkb­aar zijn met Amigo’s. Het wordt dus een drama met een humoristis­che ondertoon.”

De titel slaat op de wijnjaren. “We vertellen het verhaal van twee losers die nog iets van hun leven proberen te maken. Ze besluiten wijn die zogezegd uit de kelder van Hitler komt, te verpatsen. Wijn uit het jaar 1937.” De opnames zijn gepland voor de zomer van 2019, in het najaar van 2020 moet de reeks op VTM lopen. De casting van de acteurs is nog bezig, maar er wordt “gemikt op een mix van bekende en nieuwe gezichten”.

Vlaamse Planet Earth

Qua documentai­res valt vooral de 383.000 euro producties­teun op die Hotel Hungaria ontving voor Onze Natuur. Zij werken aan een Vlaamse Planet Earth, en filmen daarvoor in zeven Belgische natuurgebi­eden. Het gaat onder andere om het Zwin in Knokke, het natuurpark Hoge Kempen in Maasmechel­en en het Zoniënwoud in het zuiden van Brussel.

 ?? FOTO VRT ?? Beau Séjour 2 krijgt 17% van het totaalbudg­et van VAF.
FOTO VRT Beau Séjour 2 krijgt 17% van het totaalbudg­et van VAF.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium