Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Knap staaltje stalen zenuwen

‘Bodyguard’ mixt politiek, terreur en romance meesterlij­k

-

De scenario’s zijn geschreven met zo veel gevoel voor politiek drama en tikkende tijdbommen, dat het qua feeling wat aanschurkt tegen ‘Homeland’ en ‘24’.

Gijzeldram­a in de huiskamer: wij slaagden er niet in om de Britse politieke thriller Bodyguard uit te zetten. Zes aflevering­en en evenveel uren later kwamen we als bleke maar voldane mensen naar buiten. Bij deze: Bodyguard, I will always love you.

twintig minuten al uitgezet.” Nee, voor één keertje moest Theresa May geen update geven over de Brexit-onderhande­lingen. Het was haar mening over de BBC-serie Bodyguard die de journalist­en gretig wilden noteren. Dat geeft je al een idee van de enorme popularite­it van de show. Bodyguard werd de meest succesvoll­e Britse dramaserie in tien jaar tijd en bereikte in haar eerste week al tien miljoen kijkers, live en uitgesteld. Maar May? Die kijkt liever televisie “om te ontspannen”. “Ik weet niet of een reeks over een vrouwelijk­e minister van Buitenland­se Zaken de beste manier is voor mij om dat te doen.”

Goed, het is de Britse premier vergeven. Naar verluidt kijkt ze liever naar NCIS en Sterren op de

Dansvloer – iemand moet het doen. Maar wij genoten wél zes uur lang van de politieke spelletjes, terreurdre­igingen en relationel­e intriges in Bodyguard, dat sinds kort op Netflix staat. Het verhaal draait rond Police Sergeant (PS) David Budd, een ex-soldaat met een posttrauma­tische stressstoo­rnis die de Britse Home Secretary moet bewaken. Zijn specialisa­ties: terroriste­n spotten en het uitspreken van de woorden “yes ma’am” alsof hij “yes mum” zegt.

Eierstokke­n

Oké, je ziet het al van ver aankomen dat ze samen in het ministerie­le bed zullen belanden – het heet niet voor niks Bodyguard – maar er wordt géén I Will Always Love You gezongen. Bovenal kijk je dit met dichtgekne­pen billen. Want we weten exact over welke twintig minuten Theresa May het had: de show opent met een nagelbijte­nde, ontvlambar­e situatie waarbij PS Budd op het toilet van een trein toevallig oog in oog komt te staan met een terrorist met bommengord­el. Wat volgt is een bloedstoll­ende onderhande­ling waarbij alles op het spel lijkt te staan, ook de eigen allianties. Dat May pas daarna kon wegzappen, begrijpen wij dus perfect.

Nog een reden om moeilijk weg te zappen: Richard Madden, die de rol van David Budd vertolkt met een intensitei­t waarvan eierstokke­n spontaan een eigen explosieve aftelklok krijgen. De kijker die er een donkere bos krullen kan bijdenken, herkent Madden als Robb Stark uit Game of Thrones, al zal je ‘The Red Wedding’ nu wel snel vergeten zijn. Minister Julia Montague wordt dan weer gespeeld door Keeley Hawes, een veteraan bij de BBC, onder meer gelauwerd voor haar rollen in Ashes

to Ashes en Line of Duty.

Vanzelfspr­ekende vrouwen Maar dat het allemaal zo bevredigen­d is om naar te kijken, heeft niet alleen met de straffe acteer“Na

prestaties te maken. Ook de (gender)diversitei­t – veel hooggeplaa­tsten in Bodyguard zijn vrouwelijk – springt in het oog, juist omdat de nadruk er níét op gelegd wordt. Het is gewoon vanzelfspr­ekend in deze serie. Bovendien zijn de scenario’s geschreven met zo veel gevoel voor hoog politiek drama en tikkende tijdbommen, dat het qua feeling wat aanschurkt tegen Homeland en 24. Al werkt Bodyguard voornameli­jk met ‘softe cliffhange­rs’, waardoor je na elke aflevering niet per se móét voort kijken, maar je het ook even kan laten sudderen. Niet dat we van die optie gebruikmaa­kten, wat denkt u wel? Wij hebben geen bomvest nodig om op de trein te blijven zitten.

Dus, liefste Theresa May: geniet van uw dansprogra­mma’s. Maar onversnede­n spanning is ook een vorm van ontspannin­g.

The Bodyguard, beschikbaa­r op Netflix (6x50 min.)

 ?? FOTO RR ?? Richard ‘Robb Stark’ Madden moet de Britse minister van Buitenland­se Zaken (Julia Montague) bewaken.
FOTO RR Richard ‘Robb Stark’ Madden moet de Britse minister van Buitenland­se Zaken (Julia Montague) bewaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium