Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een privéjet kreeg hij niet, een bodyguard wel

- DAVID VAN DEN BROECK

Een club die belastinge­n wil ontwijken

Real Madrid. Dat was anno 2017 de droombeste­mming van Kylian Mbappé. En dankzij Football Leaks weten we nu zeker dat De

Koninklijk­e ook enorm ver wou gaan voor het toen 18-jarige Franse toptalent. Real deed als eerste een bod van 180 miljoen euro en zou dat nog verhogen tot 214 miljoen. Vader Wilfrid Mbappé twijfelde echter aan de sportieve kansen voor zijn zoon, aangezien ook Ronaldo, Bale en Benzema nog in Madrid vertoefden. PSG, dat ook 180 miljoen veil had, bood een mooi alternatie­f.

Bij AS Monaco waren ze maar wat blij met de interesse in hun goudhaantj­e. Die wou na een topseizoen met 26 goals en een landstitel immers de nieuwe grootverdi­ener worden en zijn loon verzestien­voudigd (!) zien. Bovendien wou hij die 8 miljoen euro per jaar netto en moest de club de belastinge­n daarop betalen. Te complex en riskant, vond Monaco-CEO Vadim Vasilyev, die hem liever meteen te gelde maakte. Enfin, met een jaar vertraging...

Monaco en PSG zetten een vreemde huurconstr­uctie op, waarbij Mbappé pas in 2018 definitief de overstap zou maken. Om de regels van de Financial Fair

Play te omzeilen, dacht iedereen, want PSG heeft net ook Neymar voor 222 miljoen gekocht. Maar het bleek voor Monaco ook een manier om belastinge­n te ontwijken. In een mail aan zijn voorzitter toonde de financieel directeur zich bezorgd over het feit dat de transferin­komsten van Mbappé het tot dan verlieslat­ende Monaco met een winstbelas­ting van 16,5 miljoen zouden opzadelen. Dus, zo schreef hij: “Dit zou het moment kunnen zijn om een schema op te zetten dat ervoor zorgt dat een deel van de transferso­m pas volgend jaar wordt betaald. Dat zou makkelijke­r zijn voor hen

(PSG, nvdr.) en beter (of minder slecht) voor ons.”

Een speler die exuberante eisen stelt

Bij PSG eiste Mbappé nog veel meer dan bij Monaco. Het begon met 5 miljoen euro tekengeld en een nettoloon van 50 miljoen gespreid over vijf jaar. Dat bleek voor de Qatarese eigenaars geen probleem, de jonge spits moest er ook geen belastinge­n op betalen. Maar zijn vader probeerde vervolgens nog een hele reeks hallucinan­te clausules aan het contract toe te voegen.

Zo wou Mbappé dat als hij ooit de Gouden Bal won, hij automatisc­h de grootverdi­ener zou worden. Dat zou een verdriedub­beling betekend hebben, aangezien Neymar zo’n 30 miljoen per jaar opstrijkt, en dus wilde PSG er niet van weten. Het bood in de plaats een nettobonus van 500.000 euro voor de prestigieu­ze prijs. Nog in het eisenpakke­t van de speler: individuel­e trainingss­essies met zijn vader, een kunstgrasv­eld van 1 miljoen voor zijn ex-club AS Bondy, vijftig gratis vlieguren per jaar met de privéjet van de club én een financiële compensati­e voor het geval PSG zou worden uitgeslote­n van de Champions League. Maar ook daar ging het bestuur niet op in. In de plaats kreeg Mbappé een maandelijk­se toelage van 30.000 euro om zijn persoonlij­ke assistent, chauffeur en bodyguard te financiere­n. Ook niet slecht, natuurlijk.

Een makelaar die zijn graantje meepikt

Wat nog ontbrak in het verhaal, is een makelaar. Volgens Football

Leaks liet Mbappé zich dan ook alleen bijstaan door zijn ouders en een Franse advocate. Maar dat was buiten Jorge Mendes gerekend. De Portugese supermakel­aar, die José Mourinho en Cristiano Ronaldo tot zijn cliënteel mag rekenen, onderhoudt uitstekend­e banden met Monaco en dook daarom toch nog op in de deal. Zo bleek dat Mendes een commissie van 5 procent wist af te dwingen, waardoor hij uiteindeli­jk nog een gigantisch bedrag (7,25 tot 9 miljoen) opstreek. De vraag was alleen: waarom?

Een sluitend antwoord is er nog altijd niet, maar het lijkt er alvast op dat Mendes achter de schermen hielp om de prijs van Mbappé op te drijven. In maart 2017, vijf maanden voor de transfer, ontving de voorzitter van Monaco een mail van Mendes met daarin enkele artikels uit de Spaanse pers, over de interesse van Real in Mbappé. Daarop vroeg hij aan zijn communicat­ieverantwo­ordelijke: “Jorge zit hierachter. Is dit goed voor ons of zet ik hem onder druk om ermee te stoppen?” Het antwoord was veelzeggen­d: “Als u hem niet wil verkopen, is het beter om dat in te perken. Maar als het de bedoeling is om de prijs op te drijven, dan is dit niet negatief.”

 ?? FOTO AFP ?? Mbappé vergezeld van een bodyguard bij een bezoek aan zijn jeugdclub AS Bondy. Onder: als een patser in een privéjet, op Instagram.
FOTO AFP Mbappé vergezeld van een bodyguard bij een bezoek aan zijn jeugdclub AS Bondy. Onder: als een patser in een privéjet, op Instagram.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium