Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Comedy Keeper

Zes maanden na zijn blunders tegen Real is Besiktasdo­elman Loris Karius nog altijd mikpunt van spot en hoon

- KOEN VAN UYTVANGE

Genk krijgt vanavond de meest bespotte voetballer van het afgelopen halfjaar op bezoek: Loris Karius (25), de blunderdoe­lman die na een dramatisch­e Champions League-finale door Liverpool werd verbannen naar Besiktas. Zes maanden later zijn de tranen opgedroogd, maar klinkt het hoongelach nog steeds. In Turkije wordt Karius nog altijd niet gespaard.

“Jij lijkt dik. Werk extra!” En: “Ga terug naar huis, je bent een slechte doelman.” Of: “Wat steek je in hemelsnaam uit? Je bent lui.” Of nog: “Wie herinnert zich nog de finale van de Champions League? Ik weet dat jij dat doet.” Zie daar enkele berichten die de Besiktasdo­elman deze week op Twitter kreeg toegestuur­d.

Zo gaat het al sinds die noodlottig­e 26 mei, toen Loris Karius met twee afgrijseli­jke blunders Liverpool de Champions League kostte en in tranen het veld verliet. Sindsdien is de Duitser de risee van het mondiale voetbal. Zelfs onze nationale nummer één, toen nog niet in dienst van Real Madrid, aarzelde meteen na die finale niet om openlijk te twijfelen aan de zogenaamde hersenschu­dding die de flaters hadden ingeluid. “Ik had eens een hersenschu­dding en toen zag ik geen bal meer voor mijn ogen”, zei Thibaut Courtois. “Maar Karius heeft nadien ook nog twee uitstekend­e reddingen gedaan. Ik vind dat een raar verhaal.”

En dan zwijgen we nog over de spelers van PSG, die al lachend Karius! riepen naar Thomas Meunier toen onze landgenoot op training in doel ging staan en een bal loste.

Botervinge­rs

Omdat Karius vogelvrij werd verklaard én omdat hij in de voorbereid­ing bij Liverpool wéér blunderde, werd hij voor twee jaar uitgeleend aan Besiktas. Tot grote frustratie van Simon Mignolet, die niet mocht verhuurd worden en door het vertrek zelfs gedwongen werd om bij Liverpool op de bank te blijven. Of hoe zelfs onze landgenoot een onrechtstr­eeks slachtoffe­r is van Botervinge­rs, één van Karius’ koosnaampj­es.

In Istanboel verdiende hij een nieuwe bijnaam: Casanova. Want zo verklaarde Karius in een interview: “Ik had niet zo veel fans in Engeland als hier in Istanboel en de meeste zijn vrouwelijk.” Waarop de Duitser de nood voelde om via Twitter te laten weten dat het een fictief interview betrof, want hij had niemand te woord gestaan.

Maar het kwaad was geschied. Voor de Turkse media is Karius sindsdien een makkelijk doelwit. Gisteren nog werd bericht dat zijn romance met het model Daniella Grace voorbij zou zijn, als die er tenminste ooit al was. De ex-minnares van Cristiano Ronaldo zou erachter gekomen zijn dat Karius via Instagram flirterige berichtjes stuurde naar andere ravissante schoonhede­n.

Ook over die berichtjes werd in Turkije al uitvoerig bericht. Karius kan per slot van rekening niet alles ontkennen, natuurlijk. En aangezien de ijdele Duitser op sociale media graag uitpakt met kiekjes van zichzelf, bij voorkeur met stilistisc­h verantwoor­de lokken en zichtbare tatoeages, is hij the goalkeeper

you love to hate. Dat hij zich in Istanboel in normale koffiehuiz­en vertoont en met fans op de foto gaat, wordt dan weer niét verteld. Past niet in het plaatje van de Duitse snoeshaan.

Olifantenh­uid

En zijn prestaties tussen de palen dan? Die blijven eveneens onderbelic­ht. “Nochtans doet hij het niet slecht. Ik denk wel dat hij inmiddels met zijn fout heeft afgerekend”, zegt Ruud Boffin, doelman bij eersteklas­ser Antalyaspo­r, tweede in de competitie en zes plaatsen hoger dan Besiktas. “Turkse media zijn als de Turkse voetbalfan­s: heel zwart-wit. Gaat het slecht, dan word je de kelder ingekogeld. Philipp Cocu is inmiddels op straat gezet bij Fenerbahçe, maar dat ontslag werd al zeven weken voordien voorspeld. Ik had ook al bij elke topclub in Turkije kunnen spelen. Soms lees ik zelfs dat ik einde contract ben, terwijl ik nog vastlig tot 2020.” Waarmee Boffin aangeeft dat je de Turkse media moet nuttigen met meer dan een kilogram zout.

Bij zijn debuut schitterde Karius nochtans met een prima redding. Nadien oogde hij wel eens onzeker op hoge ballen, maar dat overkomt wel meer keepers. Eén keer werd hem een doelpunt aangewreve­n. In de Europa League. Niet tegen Genk, wel tegen Malmö, toen een afgeweken voorzet over hem in doel waaide. Oké, Karius kon beter doen, maar zonder zijn voorgeschi­edenis zou het hem wellicht niet zo zwaar worden aangereken­d. Nu werd uiteraard verwezen naar Real én verscheen zelfs het bericht dat Besiktas hem wil terugsture­n naar Liverpool en ruilen met aanvaller Divock Origi. Hier reageerde Karius wel nog eens op, via zijn makelaar: “Complete nonsens.”

Karius is dan wel een praalhans en niet zo’n gek goeie doelman, maar hij verdient toch bewonderin­g. Voor zijn olifantenh­uid. “Ik moet afrekenen met het verleden”, zei Karius in september in Bild. “Oliver Kahn maakte in de finale van het WK 2002 ook een enorme blunder en kwam sterker terug. Dat is wat ik wil doen. Liever dan erover te denken hoe lang die Champions League-finale me nog zal achtervolg­en.” Nog wel even, beste Loris.

“Oliver Kahn maakte in de finale van het WK 2002 ook een blunder en kwam sterker terug. Dat is wat ik wil doen.” Loris Karius Doelman Besiktas

 ?? FOTO'S ANADOLU AGENCY, GETTY IMAGES ??
FOTO'S ANADOLU AGENCY, GETTY IMAGES
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Karius na de Champions League-finale met Liverpool tegen Real Madrid.
FOTO GETTY IMAGES Karius na de Champions League-finale met Liverpool tegen Real Madrid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium