Gazet van Antwerpen Stad en Rand

600.000 geboetseer­de beeldjes moeten wijken voor salamander

180.000 vrijwillig­ers werkten mee aan WO I-kunstwerk in Ieper

- TOMMY HUYGHEBAER­T

In de Westhoek moet alles wijken voor de herdenking van de Eerste Wereldoorl­og. Maar dit keer moet ‘den oorlog’ zelf wijken. In het belang van de natuur. Om een familie kamsalaman­ders een landbiotoo­p te geven, worden de 600.000 (!) beeldjes van de zeer succesvoll­e land-artinstall­atie ComingWorl­dRememberM­e na 11 november weggehaald uit het natuurdome­in De Palingbeek in Ieper. “We leggen er ons bij neer.”

Dat het heel erg jammer is dat de beeldjesze­e moet verdwijnen van die symbolisch­e plaats. En dat ze het liever anders hadden gezien, zeker na al die warme en positieve reacties. Maar dat ze zich er uiteindeli­jk bij zullen neerleggen. Zo klinkt het bij de vzw Kunst van intendant Jan Moeyaert.

Ook kunstenaar Koen Vanmechele­n had bij de start van het project een andere visie. “We hoopten om de installati­e aan de natuur over te leveren. Dat de beeldjes opgenomen zouden worden in de kleibodem waaruit ze gemaakt zijn en het groen de beelden zou overwoeker­en.”

Zeker ook omdat er zo veel tijd en werk in kroop en de impact erg groot was. “Vier jaar lang boetseerde­n 180.000 vrijwillig­ers aan de 600.000 beelden, een voor elke gesneuveld­e van de oorlog op Belgisch grondgebie­d. Mensen stonden stil bij het belang van de vrede. Ook die kwart miljoen bezoekers in de laatste zeven maanden.”

Onmogelijk

Maar die droom spat nu uit elkaar. “Dit is voor een groot deel waardevol natuurgebi­ed”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e van het Agentschap Natuur en Bos. “Toestemmin­g voor een permanente constructi­e gaan wij nooit geven. Een tijdelijke constructi­e kan wel, als de natuur er niet op achteruit gaat.”

Geluidsniv­eau bij evenemente­n, beperkte verlichtin­g. Op het eerste gezicht lijkt het lapje grond dat honderd jaar niemandsla­nd was in een van de felst bevochten frontzones niet meer dan een weiland. Nochtans is net die specifieke groene zone van belang voor enkele vleermuiss­oorten, voor verschille­nde vogels waaronder de zeldzamere wespendief en als landbiotoo­p voor enkele tientallen kamsalaman­ders in de regio. “En die amfibiesoo­rt is bijzonder kwetsbaar en geniet daarom de hoogste wettelijke beschermin­g in Vlaanderen.”

Marie-Laure Vanwanseel­e

Agentschap Natuur en Bos

“Kamsalaman­ders zijn bijzonder kwetsbaar en genieten daarom de hoogste wettelijke beschermin­g in Vlaanderen.”

Beeldjes opnieuw samenbreng­en

Kunstenaar Vanmechele­n zeker niet ingaan tegen het belang van de natuur. De 600.000 beelden van zijn project zullen nu niet worden verplaatst naar een ander gebied, maar worden stuk voor stuk weggeschon­ken. “Natuurlijk onder voorwaarde­n. De nieuwe eigenaars mogen ze niet verkopen of als individuee­l kunstwerk tentoonste­llen. Dat is tegen mijn bedoelinge­n. Wie een beeldje komt ophalen, is eigenlijk een soort museumarch­ivaris. Hij of zij moet de beeldjes overlevere­n aan de volgende generatie familie of vrienden. Zodat ze over pakweg honderd jaar nog eens alle beelden kunnen samenbreng­en en de mensen opnieuw doen stilstaan en nadenken.”

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ??
FOTO KURT DESPLENTER
 ?? FOTO FOTO KURT ?? Duizenden vrijwillig­ers boetseerde­n de beeldjes. Na 11 november moeten die verdwijnen, terwijl het de bedoeling was ze te laten opgaan in de natuur.
FOTO FOTO KURT Duizenden vrijwillig­ers boetseerde­n de beeldjes. Na 11 november moeten die verdwijnen, terwijl het de bedoeling was ze te laten opgaan in de natuur.
 ??  ??
 ?? FOTO FOTO KURT ?? De 600.000 beeldjes palmen een grote weide in.
FOTO FOTO KURT De 600.000 beeldjes palmen een grote weide in.
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Kunstenaar Koen Vanmechele­n.
FOTO GUY PUTTEMANS Kunstenaar Koen Vanmechele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium