Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patrick uit Antwerpen loopt op 11/11 1.111de marathon

- ANDREAS ROTTY

Van een prestatie gesproken: de Antwerpse postbode Patrick Kloek (53) loopt deze zondag, op de elfde dag van de elfde maand, precies om 11.11u, zijn 1.111de marathon. “Ik heb dit jaar speciaal nog vijftig marathons gelopen, zodat het juist uitkwam. Soms zelfs drie per weekend.”

“Dit jaar heb ik 8.303 kilometer gelopen. In het totaal staat mijn teller op 163.638 kilometer, met trainingen inbegrepen”, kan Patrick uit het hoofd zeggen. “Ik houd alles goed bij op de computer en tel het elke week op.”

De dagelijkse routine van de postbode gaat als volgt: Patrick loopt naar zijn werk, waar hij vanaf 6u de brieven sorteert, om 9u met de fiets op ronde vertrekt door het centrum van Antwerpen en vervolgens, na die fysiek zware job, om 13u terug naar huis loopt. Daar rust Patrick een paar uur uit, om dan aan zijn training te beginnen. Die bestaat meestal uit een duurloop van een kilometer of twintig. Patrick loopt dus drie keer per dag, vijf keer in de week.

En dan moet het weekend nog beginnen. Dan start het échte werk en loopt Patrick meestal marathons. Als er geen marathons zijn, waagt hij zich aan een ultraloop van maar liefst honderd kilometer, of maakt hij een lange wandeltoch­t. Al 28 jaar lang houdt Patrick zijn routes van 42 kilometer of meer bij. Of hij dan nog tijd heeft voor iets anders? “Ik heb geen vrouw of kinderen, dus die kunnen al niet klagen.”

Zelfs voor hete zomerdagen heeft Patrick een oplossing gevonden. Dan kunt u hem tegenkomen in de Sint-Annatunnel, waar hij veertig keer van de ene naar de andere kant loopt.

Startuur aangepast Vorig jaar hoorde Patrick dat er deze zondag, op 11 november, een

marathon zou worden gehouden in Zittert-Lummen, een dorp net over de taalgrens in Waals-Brabant. En hij merkte dat zijn teller van gelopen marathons bijna op 1.111 stond. “Ik heb dit jaar nog vijftig marathons gelopen, om te zorgen dat het zondag juist uitkomt. Soms zelfs drie marathons per weekend.”

De organisato­r van het kleinschal­ig loopevenem­ent heeft de starttijd speciaal aangepast naar 11.11u. Toch doet Patrick het niet op dat symbolisch­e moment op Wapenstils­tand ter nagedachte­nis van de overledene­n in de Wereldoorl­og. “Al loop ik ieder jaar al de In Flanders Fields Marathon om die reden.”

Wat Patrick niet snapt, is dat het zo populair is om naar New York of Londen te vliegen om een marathon te lopen. “Dat is geldverspi­lling. Die van New York kost zo’n 400 euro. Voor de Marathon Des Sables betaal je zelfs 3.5000 euro, alleen nog maar om deel te nemen. Daar komen dan de vliegticke­ts en al de rest nog eens bij. In België en Nederland zijn er genoeg mooie evenemente­n, die vaak kampen met een tekort aan deelnemers. Op de marathon van Scherpenhe­uvel ben je maar 20 euro kwijt en je wordt er fantastisc­h gesoigneer­d.”

Vrijetijds­fotograaf

Tijdens zijn trainingen heeft Patrick nog tijd om een andere hobby uit te oefenen. Als vrijetijds­fotograaf neemt hij een compacte camera mee tijdens het lopen. Alles wat hij mooi vindt, legt hij vast.

“Bijvoorbee­ld een graffitite­kening, of sporters die wat meer aandacht verdienen. Onlangs heb ik eens een wedstrijd Zwerkbal vastgelegd op camera vastgelegd.” Wie ernaar vraagt, mailt hij de foto’s later met plezier.

Select groepje

Patrick behoort tot een select groepje van vier Europese lopers die meer dan duizend marathons hebben gelopen. “We komen elkaar weleens tegen. Er zijn nog een Duitser, een Nederlande­r en een Engelsman die er meer hebben gelopen dan ik. Al zijn die allemaal al ouder dan 60.”

Met zijn 53 lentes heeft Patrick dus nog tijd genoeg om ze allemaal in te halen. Zelf rekent hij dat hij nog vijftien jaar zou moeten doorgaan om de Europese record- houder te worden. “Maar eerlijk gezegd: daar heb ik eigenlijk geen plezier aan. Lopen is lopen. Ik heb even veel respect voor iemand die

vijf kilometer aflegt. Sportief bezig zijn is het belangrijk­ste.”

Patrick Kloek

Fervent marathonlo­per

“Ik heb even veel respect voor iemand die vijf kilometer loopt.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Iedere werkdag loopt Patrick maar liefst drie keer. In het weekend volgen er nog enkele marathons.
FOTO WIM HENDRIX Iedere werkdag loopt Patrick maar liefst drie keer. In het weekend volgen er nog enkele marathons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium