Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse tieners wassen tegen betaling geld wit

Criminelen benaderen jongeren om als ‘geldezel’ dienst te doen

- BRITT PEETERS

In de Antwerpse randgemeen­ten kampen de lokale politiezon­es met het relatief nieuwe fenomeen van money mules of ‘geldezels’. Jongeren, vaak ook minderjari­gen, worden door criminele organisati­es op sociale media aangesprok­en en kunnen grote sommen geld verdienen als ze hun bankgegeve­ns ter beschikkin­g stellen. Ondertusse­n sluizen de oplichters crimineel geld door via die bankrekeni­ngen. Zo helpen de scholieren, vaak onbewust, met witwassen. De gevolgen kunnen zeer groot zijn: de jongeren kunnen op een zwarte lijst van een bank belanden. En ook hun ouders lopen gevaar. Als die in de banksector werken, dreigen zij zelfs hun job te verliezen.

Verschille­nde politiezon­es in de Antwerpse rand kampen met oplichteri­j via ‘geldezels’: scholieren worden door criminele organisati­es grote sommen geld beloofd als ze hun bankgegeve­ns ter beschikkin­g stellen. Crimineel geld wordt zo via hen doorgeslui­sd en ze werken zo onbewust mee aan witwassen. De gevolgen nadien kunnen voor zowel de jongere als de ouders zeer ernstig zijn. “Als het verhaal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook”, waarschuwt de politie.

Jongeren, vaak minderjari­gen, die tegen beter weten in gebruikt worden als ‘geldezel’ of

money mule van criminele organisati­es: het is een relatief nieuw fenomeen van phishing. Maar wel opvallend: het kent de voorbije maanden een opmars in de Antwerpse randgemeen­ten, voornameli­jk in de politiezon­es Voorkempen (Brecht, Malle, Zoersel, Schilde) en Grens (Kalmthout, Wuustwezel, Essen). Beide politiezon­es begonnen al verscheide­ne onderzoeke­n nadat ze van middelbare scholen meldingen hadden gekregen.

“Wil jij dit ook?”

De oplichters of rekruteerd­ers benaderen jonge studenten meestal via populaire sociale media zoals Instagram en Snapchat. “In september en oktober zag ik bijna wekelijks een Snapchat-verhaal van een onbekend account, waarin foto’s van peperdure spullen zoals nieuwe auto’s en kleding van Louis Vuitton getoond werden”, vertelt een anonieme student uit Sint-Job-in’t-Goor (Brecht). “Daarna sprak de persoon achter het account me aan in een privéberic­ht met de vraag: ‘Wil jij dit ook?.’”

“Als je op het voorstel ingaat, vragen ze naar je leeftijd en bankgegeve­ns. En zo wordt er geld op je rekening gestort, dat je dan later doorstort naar een andere rekening. Of soms vragen ze of je het geld kunt afhalen en dan cash ergens kunt leveren. Studenten die meewerken kunnen zo tot 1.500 euro verdienen.”

Celstraffe­n

Via de ‘tussenreke­ning’ van de studenten die de criminelen als ‘geldezels’ gebruiken, wordt het geld naar hen doorgestor­t. Op die manier blijven zij uit het vizier van de politie. Maar wat de scholieren vaak niet weten, is dat ze zich zo schuldig maken aan witwassen: op dat soort misdrijf staat tot vijf jaar cel.

En omdat de opsporings­fase tijd vraagt en de verhoren vaak na lange tijd pas plaatsvind­en, worden de studenten door andere geldezels verzekerd dat ze niet in de problemen zullen komen.

Maar uiteindeli­jk lopen ze meestal toch tegen de lamp. “Via-via ken ik een meisje dat net meerderjar­ig is en door de politie gepakt werd. Er hangt een celstraf van een jaar boven haar hoofd”, vertelt de student nog.

Mond-tot-mondreclam­e

“In onze zone zijn de oplichters de laatste tijd actief op zoek naar jongeren die ze als mule gebruiken”, zegt woordvoers­ter van zone Voorkempen Evelyn Tiebos. “Naast het gebruik van sociale media vinden ze ook bereidwill­ige studenten via mondtot-mondreclam­e.”

Dat bevestigt ook de jongeman uit Sint-Job: “Ik hoorde al vaker dat de oplichter ook vraagt of je geïnteress­eerd bent om vrienden of klasgenote­n te overtuigen. Dat wordt meestal aan minderjari­gen gevraagd. Ikzelf trap niet in die val, maar helaas ken ik meerdere leeftijdsg­enoten die zich wel laten vangen”, klinkt het.

“Geld is nooit gratis”

“Voor mij was het meteen duidelijk dat het om louche zaakjes ging. Zomaar geld krijgen? Dat geloof ik niet, geld is nooit gratis”, zegt de student. “Ik heb daarom eens letterlijk aan zo’n account gevraagd waar dat geld eigenlijk vandaan komt. Volgens hen was het geld dat ze geinvestee­rd hadden in bitcoins, en dus volkomen legaal. Ik geloofde er niets van.”

Politiezon­e Voorkempen en Grens schreven alle middelbare scholen in de zone rechtstree­ks aan. “We hopen echt dat jongeren zich niet laten leiden door zulke criminele voorstelle­n. Ons bericht werd ook volop gedeeld op sociale media en er kwamen heel wat reacties op. Het belangrijk­ste is dat jongeren beseffen dat de gevolgen een enorme impact kunnen hebben op hun toekomst. Als een verhaal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook”, besluit Tiebos.

“In september en oktober zag ik bijna wekelijks een Snapchatve­rhaal van een onbekend account, waarin foto’s van dure spullen getoond werden. Via een privéberic­ht vragen ze: ‘Wil jij dit ook?’”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium