Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sociale media maken jongeren kwetsbaar

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het begint hallucinan­t te worden op hoeveel verschille­nde manieren criminelen proberen om jongeren in te lijven. Het nieuwste fenomeen zijn de ‘geldezels’. Jongeren worden via de sociale media gecontacte­erd om hun bankrekeni­ng ter beschikkin­g te stellen van een crimineel die geld wil witwassen. Wie op de vraag ingaat, kan grof geld verdienen, maar loopt het gevaar om veroordeel­d te worden. De politie van de zones Grens en Voorkempen heeft gisteren een ernstige waarschuwi­ng de wereld in gestuurd.

Het is opvallend hoe kwetsbaar jongeren tegenwoord­ig zijn door hun veelvuldig gebruik van sociale media. Drugscrimi­nelen, afpersers, loverboys, ze maken er allemaal gebruik van om onschuldig­e slachtoffe­rs te vinden, te verleiden en onder druk te zetten. “In 48 uur kunnen loverboys meisjes in de prostituti­e dwingen”, zei Payokedire­cteur Klaus Vanhoutte vorige week nog in een interview. Volgens hem zoeken die criminelen sociaal kwetsbare meisjes, verleiden hen tot seks, filmen dat en dreigen er vervolgens mee om de beelden openbaar te maken. Vroeger moesten de loverboys wekenlang meisjes verleiden met cadeautjes en uitstapjes om ze in de prostituti­e te krijgen. Dankzij de sociale media kunnen ze sneller en efficiënte­r slachtoffe­rs maken.

Gelukkig wordt intussen al zwaar ingezet op de strijd tegen dit soort van criminalit­eit. Vorig jaar nog lanceerde Child Focus een campagne om jongeren te wijzen op de gevaren van sexting. Dat is het delen van naaktfoto’s op de sociale media. Met foto’s delen is op zich niets mis, maar veel tieners vergeten dat die in verkeerde handen kunnen vallen en gebruikt kunnen worden om hen te chanteren. Child Focus werkt volop aan de voorlichti­ng van jongeren. Politie en parket werken samen met organisati­es als Payoke om loverboys op te sporen en slachtoffe­rs te helpen. Er wordt op alle fronten gestreden, en dat is nodig ook. Miljoenen jonge mensen brengen een groot deel van hun leven op de sociale media door. Hoe maken we ze weerbaar zodat ze niet het slachtoffe­r worden van criminelen? En hoe organisere­n politie en parket zich om dit soort criminelen altijd een stapje voor te blijven? We hoeven jongeren zeker niet nodeloos bang te maken, maar deze problemati­ek moet voor iedereen die te maken heeft met de opvoeding, opleiding en begeleidin­g van jongeren een constante zorg zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium