Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CAMPAGNEBU­DGETTEN Hoe werkt het?

- (agy)

Voor elke verkiezing verbinden de politieke partijen zich ertoe om niet meer uit te geven aan hun campagne dan een vastgelegd bedrag. In 2014 was dat voor de federale verkiezing­en 1 miljoen euro per partij.

De limiet geldt alleen tijdens de sperperiod­e. Dat zijn de laatste maanden voor de verkiezing­en, wanneer strenge restrictie­s gelden voor politieke communicat­ie. Voor de verkiezing­en van 2019 zal die vier maanden duren. In 2014 was dat nog drie maanden.

Alle mogelijke propaganda, van affiches tot social-mediacampa­gnes, moeten met dat vastgelegd bedrag bekostigd worden.

Partijen voeren bijna standaard ook al pre-campagnes voor de sperperiod­e. Die zijn niet aan limieten onderhevig, maar zijn ook meestal niet zo intensief.

Partijen mogen zelf kiezen hoeveel van het vastgelegd­e bedrag ze opmaken, maar de meesten gaan zo dicht mogelijk tegen de limiet.

Elke kandidaat mag ook een persoonlij­ke inbreng doen in zijn eigen campagne. De vorige keer bedroeg die som 5.000 euro. Dat geld komt eigenlijk ook uit de partijkas. De partijen sluizen het door naar hun provincial­e werkingen en het gaat van daar naar de persoonlij­ke campagnes.

Een partij kan enkele mensen per kieslijst aanstippen als ‘boegbeeld’. Dan moet ze wel bewijzen dat die passen in de nationale campagne van de partij.

Die boegbeelde­n mogen een pak meer geld uitgeven. Dat varieert van provincie tot provincie op basis van het aantal kiezers. In de provincie Antwerpen wonen de meeste mensen. Daar mochten de boegbeelde­n in 2014 tot 53.526 euro gaan. In de provincie Limburg was dat maar tot 30.365 euro.

Ook hier mogen de partijen en boegbeelde­n zelf kiezen hoeveel van dat geld ze opmaken. De meeste boegbeelde­n gaan zo dicht mogelijk tegen de limiet, maar hier zie je bijvoorbee­ld Groen en PVDA geen of weinig van dat geld opmaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium