Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winterbars ‘poppen’ uit de grond

Ondernemer­s omarmen trend die ze een paar jaar geleden nog ‘oneerlijke concurrent­ie’ noemden

- SYLVIA MARIËN

Na de zomerbar is de pop-upwinterba­r nu echt doorgebrok­en. Niet alleen in de steden duiken weldra après-skibars, kerstchale­ts en jachthutte­n op, ook in kleinere gemeenten worden tenten en cabanes sfeervol aangekleed. “Iets dat een tijdelijke beleving biedt, dat willen klanten.” Nochtans was de horeca enkele jaren geleden nog heel kritisch.

Kerstbomen, veel hout, haardvuur, dierenvell­en. Halveliter­s, glühwein en shotjes. Iedereen kan zich wel iets voorstelle­n bij het idee ‘winterbar’. Tijdelijk en sfeervol, om de donkere dagen door te komen. Ze komen er stilaan weer aan en vanaf half november gaan er dus overal weer pop-upchalets, jachthutte­n en après-skibars open.

“Nochtans was de horeca een jaar of vier geleden nog heel kritisch over de opkomst van de popupbars, zowel zomer- als winterbars”, zegt Gert Laurijssen van Foodservic­e Alliance in Turnhout, een kennisnetw­erk van de horecasect­or.

“Ze werden beschouwd als concurrent­ie, veelal uitgebaat door vereniging­en en ondernemer­s zonder horeca-ervaring. Maar: de groei in de markt van afgelopen zomer was wel quasi volledig toe te schrijven aan die tijdelijke concepten: zomerbars en foodtrucks. Het heeft horecaonde­rnemers doen inzien dat als ze slim zijn, ze beter in die trend meegaan. De afgelopen jaren zijn er dat steeds meer gaan doen. Hetzelfde verwachten we voor de winterbars.”

“Ik weet nog dat de winterbars zes, zeven jaar geleden op een horecacong­res werden voorgestel­d, in Nederland kwamen ze toen al erg op, zeker in pretparken zoals de Efteling. Dat heeft zich dan doorgezet en er zijn toeleveran­ciers en horecagroo­thandels die complete winterbars bouwen en inrichten, van vuurkorven tot comfortabe­le tentsystem­en.”

Codewoord: beleving

Horecaonde­rnemers die een terras aan hun zaak hebben, kunnen daar met een winterbar in de koudere seizoenen dus extra omzet uit halen. Ze hebben ook de mogelijkhe­id om tijdelijk een aparte pop-upondernem­ing te starten, waarvoor minder strenge regels gelden.

“In bepaalde gemeenten is er zelfs de mogelijkhe­id om zonder vergunning op openbaar domein maximaal drie maanden een tijdelijke constructi­e te plaatsen. Dan is zo’n winterbar ideaal”, zegt Laurijssen. “Het vraagt wel een investerin­g, maar er zijn verscheide­ne mogelijkhe­den om iets ‘unieks’ op te zetten dat extra trafiek genereert.”

“Wat je ook meer en meer ziet, is dat horecaonde­rnemers die zelf de ruimte of het geld niet hebben om een winterbar te bouwen, gaan samenwerke­n, en samen iets op een plein of markt op het getouw zetten. Zo worden de winterbars almaar profession­eler en verhoogt de concurrent­ie, waar-

door ze steeds meer doelgroeps­pecifiek gaan werken: een skihut versus een luxechalet.”

Waar het succes van de winterbar zit? “In de beleving”, zegt Laurijssen. “Het is er sfeervol en je moet er nú naartoe, want straks is die tent alweer weg.” Of maken de kerstbomen alweer plaats voor de palmbomen van de zomerbar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium