Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Babysitter moet naar instelling in plaats van cel

Strafvermi­ndering voor zwaar geweld tegenover baby Lielly uit Geel

-

Kjell C. uit Herselt heeft in beroep een lichtere straf gekregen voor de dodelijke mishandeli­ng van de vijf maanden oude Lielly uit Geel. In plaats van een effectieve celstraf van zeven jaar is hij veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke straf van vijf jaar. Toch is moeder Kristel Gelders (41) al bij al tevreden. “Hij moet nu vijf jaar naar een gesloten instelling en wordt nadien geïnternee­rd”, zegt ze.

Kjell C. (41) en zijn vrouw Ylva K. (39), die in 2016 nog in Turnhout woonden, boden hun diensten als babysitter­s aan omdat ze niet rondkwamen met een uitkering. Mario Cardon en Kristel Gelders uit Geel brachten op 27 april 2016 hun enkele maanden oude tweeling Lielly en Letty onder bij het koppel in de Kongostraa­t in Turnhout. De ouders kampten zelf met financiële problemen en hadden geen geld om melk te kopen. Ylva K. had zich bereid verklaard om de kinderen op te vangen tot hun loon was ontvangen. De ouders zouden de baby's ten laatste op 3 mei komen ophalen.

Kjell C. was niet op de hoogte van die afspraak en dacht dat de baby’s maar twee dagen zouden blijven. Het geduld van de man raakte helemaal op. Hij kon maar niet begrijpen dat de moeder haar kinderen niet kwam ophalen en dat ze niet reageerde op zijn berichten. Omdat het gehuil van de baby’s hem uit zijn slaap hield, was hij ook oververmoe­id en ging hij door het lint.

Hersenbloe­ding Op 2 mei 2016 om 19.45u belde Kjell C. de hulpdienst­en omdat de

tweeling er erg aan toe was. Baby Lielly had een hartstilst­and en ademde niet meer. Ze werd gereanimee­rd en samen met haar zusje naar het ziekenhuis gebracht. Lielly was er het ergst aan toe: ze had een bloeding tussen het schedeldak en de hersenen en had ook bloeduitst­ortingen in de ogen. Het meisje overleed op 3 juni in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloe­ding. Haar zusje Letty herstelde.

Volgens de wetsdokter werden de verwonding­en van Lielly veroorzaak­t door een impact op het hoofd of omdat er hard met haar werd geschud. Kjell C. was de enige die de letsels veroorzaak­t kon hebben, omdat Ylva K. toen naar de afhaalchin­ees was vertrokken.

Strafvermi­ndering

Ylva K. werd in februari 2017 vrijgespro­ken op de rechtbank in Turnhout, maar Kjell C. kreeg een effectieve gevangenis­straf van zeven jaar. Hij ging tegen dat vonnis in beroep en dat leverde ook resultaat op. Het hof van beroep in Antwerpen legde de man gisteren in plaats van een effectieve celstraf een voorwaarde­lijke celstraf van vijf jaar op. Hij moet zich residentie­el laten behandelen voor zijn psychische problemen, zijn drugs- en alcoholver­slaving en zijn agressiepr­obleem. Het hof hield rekening met het feit dat hij niet betrokken werd bij de beslissing om de baby’s lange tijd op te vangen en dat hij daar eigenlijk niet toe in staat was. Voor Ylva K. blijft de vrijspraak behouden.

Het arrest van het hof is technisch gezien een serieuze strafvermi­ndering voor Kjell C., maar Kristel Gelders, de moeder van de tweeling, bekijkt dit anders.

“Er is natuurlijk geen enkele straf die zwaar genoeg is voor wat hij heeft gedaan”, reageert Gelders. “Maar een effectieve celstraf zit je uit en dan ben je er vanaf. Nu moet de dader voor vijf jaar naar een gesloten instelling. Na die vijf jaar wordt hij waarschijn­lijk geïnternee­rd voor de rest van zijn leven. De straf die nu is uitgesprok­en, heeft eigenlijk veel meer impact.”

De ouders hebben het nog wel moeilijk met de vrijspraak voor Ylva K., maar beseffen ook dat ze daar niet veel meer aan kunnen doen. “Als het van ons afhangt, is het gerechteli­jk luik nu wel afgesloten”, aldus de moeder. “Het verwerking­sproces van de dood van Lielly blijft wel doorgaan. Ooit zullen we dit een plaatsje moeten geven, maar het zal er niet op beteren. Haar zusje Letty wordt deze maand 3 jaar en stelt het goed.”

Op 9 mei van dit jaar kreeg het koppel uit Geel met Faith een nieuw meisje in het gezin. “Faith stelt het ook heel goed. Ze lijkt als twee druppels water op Lielly. Enerzijds is dat heel mooi, maar anderzijds heeft dat ook een trieste kant”, besluit de moeder.

Kristel Gelders

Moeder overleden Lielly

“Een celstraf zit je uit en dan ben je ervan af. Nu zijn de gevolgen voor de dader groter.”

 ?? FOTO'S RR ?? Mario Cardon en Kristel Gelders hebben nog steeds moeite om de dood van hun baby een plaats te geven. Lielly stierf aan de gevolgen van een hersenbloe­ding na zwaar geweld.(foto op Tshirts en inzet)
FOTO'S RR Mario Cardon en Kristel Gelders hebben nog steeds moeite om de dood van hun baby een plaats te geven. Lielly stierf aan de gevolgen van een hersenbloe­ding na zwaar geweld.(foto op Tshirts en inzet)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium