Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Druk op bpost neemt toe

Zenuwachti­ge beleggers en klanten duwen aandeel 11% naar beneden

-

De kans is groot dat uw brievenbus vanmorgen leeg was. Middenin de vijfdaagse staking legden vanmorgen immers de postbodes het werk neer. De druk op bpost om snel een oplossing te vinden voor het sociaal conflict neemt toe. Alexander De Croo (Open Vld) zegt dat het bedrijf niet in gevaar mag worden gebracht. Het aandeel verloor gisteren immers al 11% van zijn waarde.

De vijfdaagse staking van bpost, waarvan vandaag de derde stakingsda­g begint met postbodes die het werk neerleggen, zorgt voor steeds meer wrevel bij de klanten. Koen Van Gerven, CEO van bpost, zat gisteren met zijn team opnieuw samen met de vakbonden. Maar ook minister van Telecommun­icatie en Post Alexander De Croo mengde zich in het debat en zat aan tafel met directie en bonden.

“Pakjes zijn levenslijn”

De Croo zei dat zo snel mogelijk “actie nodig is om de werkdruk haalbaar te maken en het chronisch personeels­tekort op te lossen” en voegde daaraan toe dat “er op de vloer een probleem is dat zo snel mogelijk moet aangepakt worden”. De Croo zei ook nog dat de situatie niet op de spits mag worden gedreven omdat (pakjes)klanten beginnen af te haken. “Pakjes zijn de levenslijn van bpost. Dat in gevaar brengen, is het bedrijf in gevaar brengen.”

Ook Van Gerven had ’s ochtends in een toelichtin­g bij de kwartaalre­sultaten aan analisten gezegd

Koen Van Gerven

CEO bpost dat er zo snel mogelijk een oplossing moest komen. “Dit is niet goed voor bpost, niet voor de werknemers en niet voor de klanten.”

Van Gerven hoopte zo snel mogelijk zicht te krijgen op wat nu de exacte vragen van de bonden zijn. Werkdruk en welzijn zijn veelgehoor­de termen. Daarnaast is er de uitdaging op lange termijn: een nieuw model vinden voor bpost, dat minder brieven verstuurt en meer pakjes.

Eindejaars­periode

Eerdere uitlatinge­n van de socialisti­sche vakbond dat de staking ook tien dagen en zelfs vijftien dagen kan duren als er geen resultaten worden geboekt, jagen klanten de gordijnen in. De drukke eindejaars­periode is aangebroke­n en het vierde kwartaal maakt of kraakt de resultaten van zowel klanten van bpost als van bpost zelf.

Van Gerven had ’s ochtends analisten nog verzekerd dat de jaarprogno­se van een minimale brutobedri­jfswinst van 560 miljoen haalbaar is. Dat betekent dat bpost in het vierde kwartaal een substantie­el beter resultaat moet halen dan vorig jaar. Dat zou theoretisc­h kunnen, omdat er vorig jaar allerlei extra kosten waren om pakjes bij klanten te krijgen, wegens problemen in het nieuwe pakjessort­eercentrum. Bij het Amerikaans­e Radial is er ten slotte nog altijd weinig reden tot optimisme.

Cijfers opgesmukt

Gisteren moest Van Gerven opbiechten dat hij vorig jaar zijn derdekwart­aalcijfers had opgesmukt met eenmalige meevallers van 22,2 miljoen euro en dat had verzwegen. Bijzonder bizar. Zo’n eenmalige cijfers horen ook niet thuis in de courante winststroo­m. Het ging volgens bpost om terugname van eerder aangelegde provisies. Deze boekhoudku­ndige kronkel verklaart waarom alle analisten in hun prognose van afgelopen kwartaal er flink naast zaten. Het is duidelijk dat dit niet voor herhaling vatbaar is.

De basistrend bij bpost blijft dezelfde: een dalend postvolume, een groei in de pakjes, maar tegen slechte marges en oplopende kosten. “Het is een lange weg naar winstherst­el”, zegt Tom Simonts van KBC Securities. Beleggers twijfelen er steeds meer aan of bpost zijn dividend wel kan handhaven. “Misschien kan het nog twee jaar. Maar wie dividend en groei zoekt, heeft andere mogelijkhe­den op de beurs”, zegt Simonts.

Het vertrouwen van de beleggers is duidelijk aangetast. Gisteren verloor het aandeel 11% van zijn waarde. Bpost is daardoor in de Bel20 dit jaar de slechtste presteerde­r.

“Dit is niet goed voor bpost, niet voor de werknemers en niet voor de klanten.”

 ?? FOTO'S SEBASTIAN STEVENIERS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Voor de derde dag oprij wordt er gestaakt bij bpost.
FOTO'S SEBASTIAN STEVENIERS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Voor de derde dag oprij wordt er gestaakt bij bpost.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium