Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pfizer creëert alweer 350 extra jobs

Geneesmidd­elenproduc­ent in Puurs bouwt nieuwe gebouwen voor stijgende productie van vaccins en prikpillen

- CHRISTOF WILLOCX

Geneesmidd­elenproduc­ent Pfizer neemt volgend jaar alweer 350 extra nieuwe werknemers aan in Puurs. 140 daarvan zijn technische profielen, waarvoor het bedrijf op zaterdag 17 november een jobdag organiseer­t. Pfizer dankt de groei aan de steeds grotere bestelling­en van ontwikkeli­ngsorganis­aties.

Pfizer maakt in zijn gebouwen aan de N16 in Puurs elke dag een miljoen injecteerb­are geneesmidd­elen en vaccins. In de laatste vijf jaar heeft het bedrijf er maar liefst duizend extra jobs gecreëerd. Maar dat is blijkbaar nog niet voldoende.

Ervaring geen vereiste

“Wij nemen in 2019 nog eens 140 technische profielen aan”, zegt Lotte Verlackt, communicat­ieverantwo­ordelijke van Pfizer. “We zoeken operatoren die aan een productiel­ijn staan en die kleine of grote storingen aan die lijn kunnen oplossen. Ervaring is goed, maar geen vereiste.”

De jobdag die Pfizer volgende zaterdag in Puurs organiseer­t, is alleen bedoeld voor die technische profielen. Maar in totaal neemt Pfizer volgend jaar 350 nieuwe mensen aan. “We zoeken ook laboranten, analisten voor het laboratori­um, apothekers, bio-ingenieurs, industriël­e ingenieurs, burgerlijk ingenieurs en leidinggev­enden. Die mensen zoeken we weliswaar niet op de jobdag. We werven hen op een ander moment aan”, zegt VerEen lackt.

Ze benadrukt dat het om 350 extra jobs gaat. “Daarnaast nemen we volgend jaar ook nog eens 120 mensen aan die vertrekken­de werknemers moeten vervangen, bijvoorbee­ld omdat mensen met pensioen gaan”, zegt Verlackt.

Vaccins en prikpil Hoe komt het dat Pfizer zo snel groeit? “De ontwikkeli­ngshulporg­anisatie Gavi Alliance heeft bij Pfizer in de Verenigde Staten vaccins tegen pneumokokk­en

die longonstek­ingen red.)

(bacterieën veroorzake­n,

besteld”, verklaart Verlackt. “De organisati­e wil daarmee zo veel mogelijk mensen in arme landen vaccineren. De directie van de hoofdzetel van Pfizer geeft die opdracht door aan de vestiging in Puurs, want wij zijn gespeciali­seerd in het maken van vaccins.”

andere reden voor de groei is de stijgende vraag naar de prikpil. Dat is een injectie die in ontwikkeli­ngslanden wordt gebruikt om vrouwen te beschermen tegen een ongewenste zwangersch­ap.

“Organisati­es als US Aid en UNFPA, een onderdeel van de Verenigde Naties, bestellen die bij Pfizer”, zegt Verlackt. “Die prikpil is geïntroduc­eerd in 24 van de armste landen ter wereld. Dat moeten er 69 worden.”

Pfizer verwacht weinig problemen met het invullen van de vacatures. “We communicer­en over die jobdag zelfs alleen in het Nederlands, omdat we genoeg technici vinden in Vlaanderen”, aldus Verlackt.

Twee nieuwe gebouwen

Door het steeds grotere aantal werknemers worden de huidige gebouwen van de geneesmidd­elenproduc­ent in Puurs te klein. “We zijn daarom twee nieuwe gebouwen aan het bijzetten. Het ene gebouw dient integraal voor de productie van de prikpil. In het andere gaan we vaccins produceren. Beide gebouwen moeten tegen eind 2020 klaar zijn.”

Als de groei blijft aanhouden zoals nu, dan zal Pfizer in de volgende jaren nog meer gebouwen moeten bijzetten. Maar aan plaats is er in Puurs blijkbaar geen gebrek. “Onze totale site is immers 55 voetbalvel­den groot”, zegt Verlackt.

www.pfizerzoek­tjou.be

 ?? FOTO MARGAUX GROSSEN ?? Voor de extra werknemers zullen twee nieuwe gebouwen op de site bijgezet worden.
FOTO MARGAUX GROSSEN Voor de extra werknemers zullen twee nieuwe gebouwen op de site bijgezet worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium