Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Energiewaa­khond neemt groepsaank­open onder de loep

-

De Vlaamse energiewaa­khond VREG start een onderzoek naar eventuele misleiding bij de populaire groepsaank­open voor gas en elektricit­eit. Ook de federale energiereg­ulator waarschuwt dat zulke groepsaank­open “géén garantie zijn voor de goedkoopst­e prijs”.

De achterligg­ende gedachte

bij

een groepsaank­oop is dat een energielev­erancier voor een pak nieuwe klanten een extra inspanning doet, en dus een veel lagere prijs aanbiedt. De VREG zette daar gisteren vraagteken­s bij. “Omdat vaak maar een handvol leverancie­rs erin geïnteress­eerd is, levert dat voor de klant niet altijd de goedkoopst­e prijs op, terwijl veel deelnemers daar wel vanuit gaan”, zegt Dirk Van Evercooren van de VREG.

Of anders gezegd: wie echt de allerlaags­te prijs op de markt wil, kan het best zelf aan de slag, bijvoorbee­ld via de prijsverge­lijkingswe­bsite van de VREG. “Sommige groepsaank­open beloven deelnemers daarnaast kortingen

van 200 tot 300 euro op een gemiddelde factuur. Waarmee wordt vergeleken om tot zulke kortingen te komen?” Service

“We zeggen nooit dat we de allergoedk­oopste zijn”, zegt Inga Verhaert (sp.a), drijvende kracht achter de groepsaank­oop van de provincie Antwerpen. “Omdat we ook rekening houden met de service die de bedrijven bieden.” Verhaert beklemtoon­t dat door deze groepsaank­open “jaarlijks tienduizen­den mensen van energielev­erancier veranderen, terwijl die daarvoor amper overstapte­n. Dat heeft de markt veel concurrent­iëler gemaakt”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium