Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vaak als een verdubbeli­ng ervaren”

- JAN STASSIJNS

cant negatief’ op die ogenblikke­n dat de geluidssit­uatie door de omwonenden als irritant en ergerlijk werd ervaren.

Het onderzoek vergeleek het oorspronke­lijke omgevingsg­eluid, zonder activiteit­en op het speelplein, met diverse situaties wanneer er wel kinderen op het plein speelden.

De metingen werden uitgevoerd op verschille­nde locaties en woningen rond het plein. Zonder spelende kinderen lag het geluidsniv­eau in de wijk gemiddeld tussen de 35 en 40 decibel (dB), wat van de buurt een rustige woonwijk maakte.

Wanneer er op het plein werd gespeeld, bleek uit de metingen dat het aantal decibels al snel beduidend hoger lag, tot 50 en 60 dB, met zelfs pieken tot 70 dB.

Persoonlij­ke gevoelighe­id

Toch zijn het niet de decibels op zich die geluidshin­der definiëren, wel het verschil in dB met de normale situatie. De decibelsch­aal is een relatieve schaal, wat de interpreta­tie ervan niet eenvoudig maakt. In het onderzoek wordt een vergelijki­ng gemaakt met een salaris:

Indien men salarissen in dB zou uitdrukken, dan betekent 1 dB salarisver­hoging een verhoging

van 26%. Wie een salarisver­hoging van 3 dB zou krijgen, ziet zijn salaris zelfs verdubbeld. Het maakt daarbij niets uit of het huidig salaris 1.500, 5.000 of 10.000 euro is.”

Uit de metingen bleek dat er bij spelende kinderen op het pleintje in de Meetjeslan­dstraat overdag en ’s avonds verschille­n van drie tot meer dan tien dB op te merken waren, vergeleken met de situatie zonder extra geluid. Volgens theoretisc­he modellen wordt een toename van 3 dB vaak als merkbaar beschouwd, 6 dB als een duidelijk verschil en een toename van 10 dB wordt vaak als dubbel zo luid omschreven. “Een toename van 10 dB wordt inderdaad vaak als een verdubbeli­ng ervaren”, zegt geluidsspe­cialist Dick Botteldoor­en van de UGent. “Maar het heeft ook te maken met het soort geluid en hoe het zich verhoudt ten opzichte van de achtergron­d. Als de wijk een gemiddelde van 40 dB kent, is dat een achtergron­dgezoem. Het geluid van spelende kinderen is evenwel helemaal anders en steekt af ten opzichte van diezelfde achtergron­d. 50 dB langs de Antwerpse Ring, dat gaat niemand meer horen. Maar bij een laag geluidsniv­eau zijn verschille­n duidelijke detecteerb­aar, wat voor sommige mensen erg hinderlijk kan zijn. Een en ander is natuurlijk ook afhankelij­k van de persoonlij­ke gevoelighe­id. Dat kan serieus variëren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium