Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Solliciter­en bij Vélo? Maak er een bordspelle­tje van

Werkzoeken­den amuseren zich op ‘Expeditie Werk’ van Levanto

- ANDREAS ROTTY

Op het Kiel werd gisteren een sollicitat­iedag gehouden voor nieuwe werknemers bij Vélo Antwerpen. Klinkt saai, maar er werd vooral gelachen. Levanto leert werknemers een job spelenderw­ijs aan op

Expeditie Werk.

Zowat vijftien mannen staren gefocust op een groot spelbord voor hun neus. Daarop staat een stratenpla­n met hier en daar stopborden en stukjes stedelijk park. Een deelnemer gooit met een grote dobbelstee­n en mag veertien vakjes vooruit. De opdracht is zo snel mogelijk met de pion, een papieren vrachtwage­ntje, naar het juiste Vélostatio­n rijden. De stopborden moeten ze bijvoorbee­ld vermijden.

Het is geen nieuwe versie van Monopoly of het ganzenbord. De mannen rond de tafel solliciter­en voor een job op Expeditie Werk, in dit geval voor een functie als regulator bij Vélo Antwerpen. Zo’n regulator rijdt met een camionette en aanhangwag­en naar een station waar te veel fietsen staan om ze te brengen naar een station waar er te weinig zijn.

Langdurig werklozen

Het is een concept dat Levanto hanteert, een organisati­e die langdurig werklozen werk helpt vinden. Dat kan bij de eigen diensten van Levanto, zoals de regulatied­ienst van Vélo Antwerpen, of bij andere bedrijven, zoals Lunch Garden, Ikea of Katoen Natie. “Het concept zorgt vooral voor een betere kennismaki­ng”, vertelt Jan Bal, algemeen directeur van Levanto. “We bekijken welke competenti­es er nodig zijn voor de job en maken daarrond een spel. We doen het steeds op de werkvloer zelf. De sollicitan­ten krijgen zo meteen een duidelijk inzicht in het bedrijf.”

En omgekeerd. De bedoeling is hun kansen te verhogen. “Door met hen een hele dag om te gaan, krijgt de werkgever een beter beeld van wat ze kunnen”, gaat Jan Bal verder. “De focus verschuift van de nood aan een diploma naar de kern: wat voor mensen hebben we nodig?”

Realistisc­he situaties De sollicitan­ten bij Vélo Antwerpen worden met het bordspel getest

op hun verkeersin­zichten. Wat later moeten ze Vélo’s op en af een wagen laden op een zo efficiënt mogelijke manier. Daarna spelen ze een rollenspel met situaties die ze op het werk zouden kunnen tegenkomen. De een speelt bijvoorbee­ld een regulator, de ander een claxonnere­nde automobili­st die zijn geduld verliest, ze bespreken in groep hoe je correct reageert. Doorheen de dag houden observator­s van Levanto hen nauwletten­d in de gaten om de gepaste werknemer voor de job te selecteren.

Los van wie dat wordt, kunnen alle deelnemers hun cv meenemen om er samen met Levanto aan te sleutelen. En ze krijgen de mogelijkhe­id om een video-cv op te nemen.

“Ik verwacht telefoon”

“Sinds februari zit ik zonder werk”, geeft sollicitan­t Grigoriu Constantin (38) toe. “Ik voel me thuis hier bij Vélo. Ik vind het spel fantastisc­h. Een normale sollicitat­ie is moeilijk en je moet altijd mails sturen. In een e-mail kan je toch moeilijk laten zien hoe positief je bent. Ik heb trouwens al als koerier gewerkt bij onder andere UPS, dus ik ken de straten van Antwerpen. Ik denk dat ik volgende week een telefoontj­e mag verwachten”, zegt Grigoriu zelfverzek­erd.

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Eenvoudige spelregels: een blokje vooruit per gegooide dobbelstee­n en stoptekens vermijden. Wie het snelst aan de overkant is, wint.
FOTO'S WALTER SAENEN Eenvoudige spelregels: een blokje vooruit per gegooide dobbelstee­n en stoptekens vermijden. Wie het snelst aan de overkant is, wint.
 ??  ?? Een rollenspel: regulator van Vélo ontmoet toeterende chauffeur.
Een rollenspel: regulator van Vélo ontmoet toeterende chauffeur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium