Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouw parkeertor­en start voor zomer

Eigenaar gratis parking aan overkant park-and-ride Keizershoe­k vreest voor profiteren­de pendelaars

- REBECCA VAN REMOORTERE

De vergunning­saanvraag voor de bouw van de park-and-ride-parkeertor­en Keizershoe­k in Merksem is ingediend. Als alles vlot verloopt, moet de parkeertor­en met meer dan 670 plaatsen er in 2020 staan. Omdat het een betalende parking wordt, vreest de eigenaar van de gratis parking aan de overkant voor profiteurs.

De parkeercap­aciteit aan de park-and-ride Keizershoe­k in Merksem wordt gevoelig uitgebreid met een nieuwe parkeertor­en. Tijdens de werken, die volgend jaar van start gaan, wordt een tijdelijke parking aangelegd op het gras naast de huidige parkand-ride. “Het openbaar onderzoek loopt. Als alles vlot verloopt, kan de vergunning begin 2019 verleend worden en kunnen de werken starten rond mei of juni”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA)

De park-and-ride moet reizigers ervan overtuigen om hun auto aan de rand van de stad te parkeren om dan met openbaar vervoer of per fiets naar de stad te gaan. De toren heeft plaats voor 674 wagens en 130 fietsen.

Het parkeergeb­ouw wordt betalend. Tarieven zijn nog niet bepaald. “Het is de bedoeling dat we samen met de Lijn een combinatie­tarief uitwerken waarbij een ticket voor bus of tram inbegrepen is in het parkeertic­ket”, zegt Tim Van der Schoot van BAM.

Carrefour

Aan de overkant van de parkand-ride in Schoten, ligt een winkelsite met onder meer een Carrefour en Galeria Inno met daaraan een parking met een duizendtal plaatsen. Die privéparki­ng wordt nu al vaak gebruikt door pendelaars die de stad intrekken. Redevco is eigenaar van die parking en verhuurt de parking aan de winkels op de site. “Het is al lang een probleem dat pendelaars zich op onze parking zetten, waardoor klanten van de retailers daar niet altijd voldoende parking hebben. Voor hen is het blijkbaar interessan­t om bij ons te parkeren om dan naar de stad te gaan. Dat de park-and-ride aan de overkant wordt uitgebreid, is in principe een goede zaak en kan helpen om de pendelaars van onze parking te krijgen. Toch is het maar zeer de vraag of die pendelaars effectief gaan betalen om in die parking te staan, terwijl ze bij ons gratis kunnen parkeren”, zegt Filip Debois van Redevco. “Als wij vaststelle­n dat niet-klanten toch nog liever onze parking gebruiken, zullen we maatregele­n moeten treffen. Er zijn verschille­nde manieren om dat te doen. We kunnen bijvoorbee­ld werken met nummerplaa­therkennin­g of andere automatisc­he digitale systemen die ervoor zorgen dat we kunnen opvolgen wie de site open afrijdt. Onze parking dient dus voor klanten, niet voor mensen die uit Brasschaat komen en niet met de auto de stad in willen”, benadrukt Debois.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, RR ?? De nieuwe parkeertor­en (inzet) komt op deze locatie, tegenover de gratis parking van Carrefour.
FOTO'S DIRK KERSTENS, RR De nieuwe parkeertor­en (inzet) komt op deze locatie, tegenover de gratis parking van Carrefour.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium