Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze hebben een van de beste spitsen van 1B”

- KERSTEN STEURBAUT

Voor de achtste keer in amper vijftien maanden staan Westerlo en Tubeke vanavond tegenover elkaar. Winst betekent voor de Kemphanen een voorsprong van zestien punten op de rode lantaarn, maar wedstrijde­n tegen

zijn altijd een lastige klus. Vier lessen uit zeven wedstrijde­n.

Staar je niet blind op hun aantal punten

Tubeke kon alleen maar in 1B blijven door het faillissem­ent van Lierse. Na 0 op 21 in de laatste zeven wedstrijde­n zijn de Brabanders opnieuw de grootste kandidaat-zakker. Bob Peeters blijft echter op zijn hoede. “Voetballen­d wordt Tubeke onderschat”, vindt de Kempense coach. “Iedereen kijkt naar de punten, maar daarachter zit een ploeg waar veel kwaliteit rondloopt. Alleen vergeten ze hun momenten te pakken. Zoals Club Brugge deze week in Monaco en zoals Abrahams voor ons in de heenwedstr­ijd.”

Kijk uit voor hun topschutte­r

Vorig jaar was Florent Stevance tegen Westerlo goed voor drie doelpunten, vanavond moeten de verdediger­s opletten voor een andere Fransman: Thomas Henry. Nog niet trefzeker tegen Westel, maar ondanks vier speeldagen schorsing al wel goed voor zes doelpunten. “Een van de beste spitsen in deze reeks”, vindt Peeters. “Die hebben ze zeker gemist.”

Wouter Corstjens beseft dat ze achterin heel scherp moeten verdedigen. “Het is een jongen die niet veel kansen nodig heeft om te scoren, een echte killer in de zestien. Als verdediger­s zullen we elkaar heel goed moeten coachen om hem niet te veel ruimte te geven.”

Ga niet mee in het fysieke voetbal

Hoewel Tubeke dit seizoen voetballen­d iets beter voor de dag komt, zijn het nog steeds geen wedstrijde­n voor zachtgekoo­kte eitjes. “We mogen niet meegaan in dat fysieke voetbal”, waarschuwt Peeters. “Het is een strijd die geen enkele ploeg kan winnen. Wij moeten doen wat we altijd doen: voor de voetballen­de oplossing zoeken, ook al lukt dat in deze fase van het seizoen even iets minder.”

Het wordt dus een kwestie om de confrontat­ie zoveel mogelijk uit de weg te gaan. “Je probeert zoveel mogelijk uit duel te spelen, maar in Tubeke is dat niet evident”, beseft Stephen Buyl, die ook met Cercle Brugge en Antwerp weinig leuke herinnerin­gen heeft aan Tubeke. “De verdediger­s spelen in een hecht blok en zitten je kort op de huid. Ze willen de tegenstand­er beletten om te voetballen. Niet leuk voor een voetballen­de ploeg als de onze. Het is aan ons om daar een antwoord op te vinden. Gelukkig ligt het veld in Tubeke er voorlopig nog redelijk goed bij.”

Maak (snel) het eerste doelpunt

Kom je tegen Tubeke op voorsprong, dan heb je zo goed als zeker een punt op zak. Westerlo bleef in de voorbije zeven onderlinge duels nooit met lege handen achter na een voorsprong. Alleen Union liet zich één keer helemaal aftroeven, die wedstrijd dateert al wel van eind oktober 2017. “Als je eerst scoort, wordt het makkelijke­r”, weet Buyl, die vorig seizoen met Cercle nog twee keer raak trof tegen Tubeke. “Na zes minuten stond het al 1-0, daarna werd het nog 4-0. We moeten Tubeke direct het mes op de keel zetten. We hebben daar voldoende kwaliteite­n voor.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium