Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De modebewust­e Mozart

-

Op zijn tweede knutselde hij puzzels van 50 stukjes in elkaar. Op zijn vierde stak hij lego in elkaar bedoeld voor tien- tot veertienja­rigen. Op zijn vijfde kende hij de hoofdstede­n van alle landen ter wereld. Nog voor hij een tiener was, kreeg hij de bijnaam

De Mozart van het schaken.

Op zijn dertiende speelde hij tegen schaaklege­nde Garry Kasparov, toen nummer één van de wereld, en sleepte hij tot ieders verbazing een gelijkspel uit de brand.

Vandaag, op zijn 27ste, heeft de Noor Magnus Carlsen zijn reputatie meer dan waargemaak­t. De man die op zijn dertiende grootmeest­er werd, is al acht jaar de nummer één van de wereld.

Ook extrasport­ief is hij de van zijn sport. Kortom, dat schaken aan coolheid heeft gewonnen, daar heeft hij een groot aandeel in. Carlsen

celeb is grotendeel­s verantwoor­delijk voor de toenemende intrede van interactie­ve apps in het schaken – hij geef toe dat hij soms tegen zijn virtuele zelve speelt in de app Play Magnus en er niet tegen kan als hij dan verliest. Op een tornooi in Nederland droeg hij G-Star, een ideetje van het Nederlands­e kledingmer­k dat wel iets zag in de associatie van hippe kleding en schaken. Het sloeg aan. Carlsen was dikwijls model voor het kledingmer­k, de wereldbero­emde fotograaf Anton Corbijn legde hem vast met onder anderen Liv Tyler in een modeshoot.

En wat hij met de tennisster Maria Sharapova gemeenscha­ppelijk had? Beiden figureerde­n in commercial­s als ambassadeu­r van het luxewagenm­erk Porsche. Past perfect bij zijn imago: snelle jongen, snelle denker: hij behaalde niet alleen de wereldtite­l in het schaken, maar ook in het snelschake­n en blitzschak­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium