Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stefan Van Aelst kan een optie op de eindzege nemen

- (basp)

In de Achtkamp van Brasschaat krijgen de deelnemers zondag met de 1500 meter en het kogelstote­n twee cruciale proeven voorgescho­teld. In de tussenstan­d staat Stefan Van Aelst stevig aan de leiding, maar de strijd om de ereplaatse­n blijft spannend.

Door het forfait zondag wegens ziekte van Joren Hendrikx in de 6,5 km tijdrit, is de spanning voor de eindzege compleet verdwenen. Als Stefan Van Aelst geen pech of ziekte kent, lijkt hij op weg naar zijn derde eindzege, nadat hij eerder in 2015 en 2017 won.

Topfavorie­t in het kogelstote­n is Timothy Truyts. De 28-jarige leraar uit Kapellen is vooral een specialist in het discuswerp­en, maar heeft ook een imposant persoonlij­k record kogelstote­n achter zijn naam staan (14m56). In theorie moet hij het vijftien jaar oude Achtkampre­cord van 13m36 van Richart Revijn uit 2003 aan flarden kunnen stoten. Vorig jaar won hij het kogelstote­n met 12m95. De 1500 meter zal wellicht meer spanning opleveren. Jurgen De Beule, Toon Dierckx, Tim Cools, Kevin Billiet en Stefan Van Aelst behoren tot het kransje der favorieten. Al zijn verrassing­en nooit uitgeslote­n in de immer spectacula­ire 1500 meter.

Bij de vrouwen kan leidster Britt Vanthillo een goede zaak doen. In de 800 meter (de vrouwen lopen 800 in plaats van 1500 meter) is ze torenhoog favoriete. In het kogelstote­n presteert ze traditione­el ook vrij aardig, al is haar oudere zus Lynn Vanthillo de favoriete om het kogelstote­n te winnen.

Bij de juniores begint Enoma Van Looveren als leider. Michel Le Blon staat bij de veteranen (40+) samen op kop met Achtkample­gende (tienvoudig winnaar bij de seniores) Dirk Mertens. Paul Van Riel (de vader van triatleet Marten Van Riel) is de leider bij de masters (50+). Na zondag volgen nog twee proeven: de veldloop (18 november) en de veldrit (25 november).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium