Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen monsterlij­ke meerval of enorme schildpad in vijver ontdekt

Nederlands­e specialist­en onderzoeke­n onderwater­wereld nu Vierselse visput openbaar hengelwate­r wordt

-

Zandhoven draagt in januari het beheer van de gemeenteli­jke visvijver over aan het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De Put van Viersel wordt dan openbaar hengelwate­r. Om te zien wat er zwemt, gebeurde donderdag een afvanging met net en elektricit­eit.

De Put van Viersel werd in 1958 gegraven bij de aanleg van de Boudewijns­nelweg, de E313. Filerijder­s hebben de grote plas vast al zien liggen vanaf de snelweg. Na overlast door vissers uit oostblokla­nden, werd de put in 2011 voorbehoud­en voor eigen inwoners die een gemeenteli­jk visverlof of een visvergunn­ing moesten aanvragen. Maar het aantal aanvragen was zo klein, dat het systeem verwaterde. De laatste jaren kon iedereen er zonder controle vissen.

Vanaf 1 januari valt de vijver onder de Vlaamse visserijwe­t, aangevuld met een gemeenteli­jk politiereg­lement. Vissers kunnen er dan vissen met een visverlof van ANB.

Geen 18 meter diep

Om te onderzoeke­n hoe het gesteld is met het visbestand en of er eventueel nog bepaalde soorten moeten worden bijgezet of weggehaald, liet het ANB donderdag een afvanging uitvoeren. De provincial­e visserijco­mmissie kan aan de hand van die gegevens via het visserijfo­nds geld vrijmaken voor herinricht­ingswerken aan de vijver, zoals een rolstoelvr­iendelijke steiger om te hengelen.

Jorrit Mies

Vissenvang­er

‘‘Er zit vooral blankvoorn, brasem en baars. Dat is normaal.”

Eerder was al een dieptemeti­ng gebeurd. “In de Vierselse volksmond werd gezegd dat de vijver op sommige plaatsen achttien meter diep is”, zegt oudschepen en hengelspor­tliefhebbe­r Richard Bastanie. “De studie wees echter uit dat de put op de diepste plekken zes meter is.”

Het was donderdag afwachten of de verhalen over gigantisch­e karpers ook fabels zijn. Jorrit Mies en Martijn Heyboer van het Nederlands gespeciali­seerd bedrijf AT.KB. kwamen met twee bootjes ter plaatse. Op open water deden ze de afvangst met netten. Onder de takken aan de kant werd elektrisch gevist. de kant onder de takken. En inderdaad, daar werden elektrisch toch enkele mooie karpers gevangen, maar de monsters uit de volksmond bleken vooral visserslat­ijn. “Ze waren tevreden over de balans van de visstand”, zei Richard Bastanie.

Vissers Ludo en Glenn Boeckx uit Zandhoven kwamen eens kijken. “Met de vaste stok kan je hier in één uur tijd makkelijk een twintigtal kleine visjes vangen, maar voor de grote karpers moet je veel geduld oefenen. Wij hebben hier al karpers van 15 kilo gevangen. Wij vissen hier vooral in het voorjaar en najaar, in de zomer zitten hier te veel zwemmers.”

Zwemmen blijft verboden in de put, wie wil komen vrijen kan wel nog op de ‘lovebeache­s’ terecht.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Martijn Heyboer en Jorrit Mies van AT.KB. met een Vierselse snoek van 80 centimeter lang.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Martijn Heyboer en Jorrit Mies van AT.KB. met een Vierselse snoek van 80 centimeter lang.
 ?? FOTO RR ?? Dieptestud­ie van de vijver.
FOTO RR Dieptestud­ie van de vijver.
 ?? FOTO KMA ?? Richard, Ludo en Glenn.
FOTO KMA Richard, Ludo en Glenn.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium