Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bomen rooien om bos beter te kunnen zien”

Groen noemt beslissing van schepencol­lege “absurd”

- JAN VORSSELMAN­S (kma)

een pop maken voor 250 euro. Daarnaast geven we nog eens 750 euro voor een muziekproj­ect waarbij de bewoners via een koptelefoo­n, aangeslote­n op een speciale computer, kunnen luisteren naar hun favoriete liedjes uit de tijd van toen”, vertelt voorzitter Jos Van Herrewegen van de Feestneuze­n.

Lief Peeters was ontroerd toen bleek dat de pop Rikske werd gedoopt, naar haar overleden echt- genoot. Zij mocht de babypop overhandig­en aan Marcel (85) en Lucy (88), die wat graag Rikske knuffelden.

Inge Ledoux, afdelingsh­oofd animatie, is blij met de geste. “Rikske is de vijfde pop in ons woonzorgce­ntrum, waar 193 bejaarden verblijven. Uit ervaring weten we dat zulke levensecht­e poppen bijdragen tot het welbevinde­n van onze residenten.” Groen klaagt het feit aan dat de gemeente Zandhoven zichzelf een vergunning zou hebben verstrekt voor het vellen van circa dertig grove dennen om zo het dorpspark van Massenhove­n te kunnen verwezenli­jken.

De grove dennen staan achter de school en vormen een buffer tussen het speelplein en het naastligge­nd huis. De aanleg van het dorpspark in Massenhove­n is een van de doelstelli­ngen uit het Masterplan voor deze deelgemeen­te. Op de plaats van de dennen komt een kronkelend wandelpad.

“De gemeenteli­jke omgevingsa­mbtenaar gaf een negatief advies, omdat het rooien in strijd is met het Bijzonder Plan van Aanleg. En toch nam het schepencol­lege de beslissing tot vellen”, zegt Groen-gemeentera­adslid Jordi De Vlam. “Er wordt ook geen compensati­e voorzien. De bomen worden geveld om het park weer open te maken en het zicht naar het achterligg­ende bos te versterken, geeft het schepencol­lege als reden op. Wat in onze ogen een absurde reden is voor een kapvergunn­ing. Bovendien beloofde het gemeentebe­stuur in haar eigen masterplan dat het bomenbesta­nd via het dorpspark beter beschermd zou worden.”

Burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) verdedigt de beslissing. “Het gaat om opgeschote­n grove dennen zonder veel natuurwaar­de. Er is geen compensati­e nodig voor dit soort bomen, anders had onze milieuambt­enaar dat wel opgemerkt. En eigenlijk compensere­n wij wél, want rond het nieuw wandelpad zullen bloeiende heesters worden aangeplant, die goed zijn voor de bijen. Bovendien heeft Jordi De Vlam onlangs het afschaffen van voetweg 14 nog mee goedgekeur­d, om het dorpspark te kunnen verwezenli­jken. We hebben goede overeenkom­sten met de boordeigen­aars kunnen sluiten, die in het verleden de gemeentegr­ond in bruikleen hadden.”

Jordi De Vlam (Groen) vindt dat het masterplan een flexibel visiedocum­ent zou moeten zijn. “Het rooien van bomen heb ik zeker nooit goedgekeur­d.”

 ?? FOTO KMA ?? De bewuste grove dennen.
FOTO KMA De bewuste grove dennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium