Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We helpen de Sint en zijn pieten om alle kinderen gelukkig te maken”

Annick Kersten (44) zamelt al acht jaar lang speelgoed in voor kansarme kinderen in polderdorp­en

- ERIK VANDEWALLE

Met de slogan Sint voor Ieder Kind verzamelt Annick Kersten (44) speelgoed, nieuw en tweedehand­s. Begin december verhuist dat naar kinderen van wie de ouders het financieel moeilijk hebben.

Het is al de achtste keer dat Annick, samen met een groep vrijwillig­ers, speelgoed inzamelt. “De allereerst­e keer konden we zes kindjes gelukkig maken. Dit jaar hopen we tussen de zestig en zeventig kinderen een leuke sinterklaa­s te geven. Maar om dat doel waar te maken, hebben we nog meer speelgoed nodig”, vertelt Annick.

Sandalen in de winter

Annick Kersten staat bekend als een dame met een sterk sociaal engagement en een groot hart. In basisschoo­l De Brenne zet ze zich mee in voor de voor- en naschoolse opvang en assisteert ze bij het middageten. “Jaren geleden zag ik midden in de winter een kindje met sandalen aan. Het had verkleumde voeten. Dat heeft me toen diep geraakt. Geen enkel kind vraagt om dit soort miserie. Toen is bij mij het idee gegroeid om iets te organisere­n voor deze doelgroep. Want ook bij ons in de polderdorp­en leven nog te veel kinderen in armoede. Misschien niet altijd even zichtbaar, maar het is wel een realiteit. De instanties die georganise­erde hulp bieden, bereiken lang niet iedereen. En zij die denken dat armoede vooral kinderen van vreemde origine tref, slaan de bal helemaal mis. Aan armoede kleeft écht geen kleur. Daarom helpen we iedereen

Annick Kersten

Sociaal actief die het nodig heeft.”

Basisschol­en in het district, lokale dokters en tal van anderen geven ons tips als ze weten dat een gezin het moeilijk heeft. Dat kunnen eenouderge­zinnen zijn of gezinnen die van een leefloon of een uitkering moeten leven. Wij oordelen nooit, we helpen alleen. De privacy wordt altijd optimaal gerespecte­erd”, benadrukt Annick Kersten.

“Al het speelgoed dat we krijgen, wordt grondig nagezien. Vervolgens maken we daar speelgoedp­akketten mee. Van sponsors krijgen we snoep. Kinderen tot 12 jaar krijgen van de Sint een gadget, wat speelgoed en snoep. Aan oudere kinderen levert de Sint alleen wat snoep.”

Annick Kersten beseft dat een dergelijke sinterklaa­sactie leuk is, maar dat er nog meer nodig is. “Het gebeurt te vaak dat we bericht krijgen dat er dringend nood is aan voedsel of pampers. Ook dan springen we bij. Hiervoor organisere­n we geregeld inzamelact­ies. We krijgen steun van lokale middenstan­ders en bedrijven maar ook van gewone bewoners van het polderdist­rict. Iedere keer opnieuw ben ik oprecht verbaasd over de grote solidarite­it die er in onze polderdorp­en leeft. Waarbij ik zeker Stabroek en Hoevenen niet mag vergeten. Want ook daar zijn we actief.”

“Aan armoede kleeft echt geen kleur.”

Sociale kruidenier

“Er is hier ook nood aan een sociale kruidenier. Nog te veel mensen leven op curryworst­en en bokalensau­s. Een sociale kruidenier biedt de mogelijkhe­id om tegen haalbare prijzen levens- en verzorging­smiddelen te kopen. Het bestaat al in diverse gemeentes in de regio en zou ook in de polder moeten kunnen.”

Facebookpa­gina Annick Kersten, 0474.41.80.45

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium