Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente voert al gesprekken om Sfinks Café te laten doorstarte­n

Vzw stopt met uitbating om zich te concentrer­en op verdere uitbouw zomerfesti­vals

-

Sfinks vzw trekt op 6 januari de stekker uit het Sfinks Café in het oude pakjeshuis. Daarmee komt na meer dan dertig jaar een einde aan een stukje geschieden­is. De gemeente hoopt de lociatie alleszins als socio-culturele ontmoeting­splek te kunnen behouden.

Gegroeid uit ‘de villa’ in de Heuvelstra­at, midden jaren ‘80, nestelde het Sfinks Café zich in 1994 in het oude pakjeshuis van het station. Het werd een ontmoeting­sruimte waaraan velen nog altijd heel mooie herinnerin­gen koesteren. Naast een praatcafé was het ook een heel toffe locatie voor diverse activiteit­en en live optredens. Maar de overkoepel­ende vzw heeft nu beslist zich meer te willen concentrer­en op de organisati­e van zijn zomerfesti­vals Sfinks Mixed en Sfinks Mundial.

“Leuk extraatje”

“Het café is er historisch bijgekomen en was een leuk extraatje. We denken met plezier terug aan een aantal legendaris­che momenten. Maar onze festivals blijven jaar na jaar groeien, wat steeds meer energie en tijd vraagt. Mede hierdoor stonden de optredens en activiteit­en in het café de jongste tijd al op een lager pitje en diende de locatie eigenlijk nog louter als café. Een café is leuk en heeft zeker ook zijn doel, maar wij zijn in eerste instantie toch een festivalor­ganisatie. We willen daarom onze tijd en energie liever investeren in de verdere uitbouw van onze festivals om de exponentië­le groei te kunnen blijven waarmaken”, vertelt Patrick De Groot.

Koen T’Sijen

burgemeest­er

De kans bestaat nochtans dat de tapkranen in het oude pakjeshuis niet helemaal droog komen te staan. Met het Sfinks Café mag dan een tijdperk worden afgesloten, de gemeente Boechout bekijkt momenteel of de populaire ontmoeting­sruimte geen doorstart kan maken als een soort van cultuurcaf­é.

“Toen we door de raad van bestuur van Sfinks op de hoogte werden gesteld, hebben we onmiddelli­jk zelf initiatief genomen. Momenteel voeren we gesprek-

ken met Stefan Van Robbroeck die het café voor Sfinks openhoudt, om de mogelijkhe­den te

‘‘Bedoeling is dat het een ontmoeting­splek in het centrum blijft.’’

bekijken. Het is geenszins de bedoeling het pand, dat we van Infrabel in erfpacht hebben, uit handen te geven”, verzekert burgemeest­er Koen T'Sijen (PRO).

Geen afscheidsf­eest

“Om nu al te vertellen wat de toekomstig­e bestemming gaat worden, is het nog wat te vroeg. Maar de bedoeling is alleszins dat het een ontmoeting­splek in volle centrum blijft. Niet in de vorm van een puur commerciee­l initiatief, maar met een socio-culturele invulling, zoals dat daarvoor het geval was. De uitbater heeft daarrond zelf ook al een boel ideeën”, verduideli­jkt de burgemeest­er.

Een afscheidsf­eest voor Sfinks Café komt er niet. “We hebben het nieuws dat we stoppen zo vroeg mogelijk willen communicer­en, zodat iedereen die dat wil nog eens kan langskomen om herinnerin­gen op te halen aan de vele legendaris­che momenten. Zoals die keren dat Gary Thomas met zijn didgeridoo langskwam of recenter nog het optreden van Danny Blue & The Old Socks, die het later tot de finale van Humo’s Rockrally en die van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel zouden schoppen.”

 ?? FOTO DVD ?? Stefan Van Robbroeck neemt stilaan afscheid van zijn stamgasten in het Sfinks Café, maar broedt al over nieuwe plannen met de locatie.
FOTO DVD Stefan Van Robbroeck neemt stilaan afscheid van zijn stamgasten in het Sfinks Café, maar broedt al over nieuwe plannen met de locatie.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium