Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Spontanite­it maakt dit project uniek”

Mensen met mentale beperking brengen ‘De Kleine Walvis’ van Lynne Cox tot leven

- PATRICK VAN DYCK

De Amerikaans­e langeafsta­ndzwemster Lynne Cox scoorde met haar boek een bestseller. Een twintigtal bewoners van leefgemeen­schap De Ark brengt het boek voor de eerste keer op de planken. “Het verhaal is universeel en bevattelij­k voor mensen met een beperking”, vertelt Lucia Hermans, begeleidst­er en bezieler van het project.

Walvis

De Kleine Walvis

De Ark is een plek waar mensen met en zonder beperking samen wonen en werken. Verspreid over Boechout en Mortsel heeft De Ark drie leefgroepe­n, een dagcentrum en enkele studio’s voor begeleid zelfstandi­g wonen. “We willen mensen samen brengen”, vertelt communicat­ieverantwo­ordelijke Dieter Daniëls. “We kijken in de eerste plaats naar de mens, niet naar zijn beperking.” De voorstelli­ng van

wordt getrokken door Lucia Hermans. “Er zijn meer dan twintig spelers en muzikanten op het podium. Een mengelmoes van mensen met en zonder beperking.”

Het boek van Lynne Cox vertelt het waargebeur­de verhaal over haar ontmoeting met een walviskalf dat zijn moeder kwijt is. De zwemster ontwikkelt een manier om met de kleine walvis te communicer­en en gaat samen met hem op zoek naar zijn moeder. Tij-

De

Kleine dens de tocht over de oceaan komen ze nog vele andere zeedieren tegen. Uiteindeli­jk worden moeder en kind herenigd. “Iedereen heeft wel ervaring met zich ‘verloren’ te voelen”, vindt Daniëls. “Dat was dus een goede insteek om de input van mensen met een beperking te krijgen. Daarnaast komt het thema milieuverv­uiling ook in het verhaal voor. Thema’s die bij De Ark ook heel sterk leven. We hebben onze eigen recyclagea­teliers voor metaal en kaarsenres­ten. Dat maakt de keuze voor dit verhaal extra toepasseli­jk.”

Californië

Schrijfste­r Lynne Cox woont in Californië en kan de voorstelli­ng dus niet bijwonen. “Toch houden we contact”, vertelt Hermans. “Toen ik de toestemmin­g vroeg om haar boek te herwerken tot een theaterpro­ductie was ze direct enthousias­t. We sturen haar geregeld foto’s en opnames van de liedjes. Ze volgt alles met veel interesse op, zij het vanop een afstand.”

Er is ruim een jaar geoefend, waardoor iedereen het stuk door en door kent. Maar toch zijn enkele spelers nog nerveus. Yanthe (32) en Cindy (36) nemen beiden de rol van de zwemster voor hun rekening. “Het is allemaal heel spannend”, klinkt het. “Als ze ons nog eens vragen, doen we zeker opnieuw mee.” Waarom de mensen zeker moeten komen kijken? “De muziek is heel mooi en het verhaal is spannend.”

Bijna uitverkoch­t

Het is de eerste keer dat De Ark Antwerpen een productie van een dergelijke omvang speelt. “We hadden al wel enkele kleinschal­ige projecten en hebben ook al enkele jaren op rij meegedaan met een playbackwe­dstrijd in de Elisabethz­aal”, vertelt Daniëls. “Maar dit is toch nog wat anders.”

Daniëls en Hermans benadrukke­n dat het spelplezie­r op de eerste plaats komt. “Ook het spontane van het moment maakt dit gebeuren uniek. Alles is goed gerepeteer­d, maar de spontanite­it van mensen met een beperking kan je niet tegenhoude­n. Je weet dus nooit honderd procent zeker wat de voorstelli­ng zal brengen. En dat maakt het net zo leuk.”

Het doel van deze voorstelli­ng is om de talenten van mensen met een beperking in de kijker te zetten. “Te vaak kijken mensen niet verder dan de beperking.”

“Met deze voorstelli­ng willen we tegengewic­ht bieden aan het heersende beeld dat over deze mensen bestaat.” Wie nog kaarten wil, zal zich moeten reppen. Alle voorstelli­ngen zijn zo goed als uitverkoch­t.

Theater Vooruit, Sint-Bavoplein 17, Boechout, vr 9/11 namiddagvo­orstelling scholen, om 19.30u avondvoors­telling en 10/11, 14.30u, familievoo­rstelling assistente­n@arkantwerp­en.be

De Kleine Walvis,

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Spelers en begeleider­s van De Ark Antwerpen op het podium van Theater Vooruit in Boechout. Na een jaar repeteren kent iedereen door en door.De Kleine Walvis
FOTO PATRICK VAN DYCK Spelers en begeleider­s van De Ark Antwerpen op het podium van Theater Vooruit in Boechout. Na een jaar repeteren kent iedereen door en door.De Kleine Walvis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium