Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oorlogje om herdenking van de Groote Oorlog

Eerbetoon aan maarschalk Pétain breekt president Emmanuel Macron zuur op

- PETER MIJLEMANS (pmm)

Het is niet de week van Macron. Het land stond al op stelten door de dieseltaks, de Franse president werd zwaar onder vuur genomen na uitspraken over generaal Pétain. Samen met zeven andere Franse maarschalk­en zou die herdacht worden als held van WOI. Pétain was ook de baas tijdens het Vichy-regime dat collaboree­rde met de Nazi’s. De rel overschadu­wt de viering van de wapenstils­tand, zelfs nu de hulde is ingetrokke­n.

Net zoals alle regeringsl­eiders en staatshoof­den in Europa – al is het wat minder in Duitsland – zit Emmanuel Macron met 11 november in het hoofd. De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorl­og. Ook de legerleidi­ng plande een aantal evenemente­n, waaronder een ceremonie in Les Invalides in Parijs voor de ‘heldhaftig­e’ maarschalk­en uit WOI. Acht zijn er dat, onder wie Philippe Pétain. Dat initiatief kreeg tegenwind, want Pétain mag dan een held geweest zijn tijdens de Eerste Wereldoorl­og, hij werkte ook mee met de nazi’s in de Tweede.

Groot soldaat

De herdenking is een initiatief van het leger. De president zal niet aanwezig zijn tijdens de herdenking, toch kreeg Macron tijdens een rondreis langs NoordFrans­e dorpen waar het bloedvergi­eten plaatsvond, vragen over de affaire. In zijn antwoord noemde hij Pétain een “groot soldaat in de Eerste Wereldoorl­og”. “Het is goed dat we de maarschalk­en herdenken die Frankrijk de overwinnin­g schonken.” Daar waren joodse organisati­es, patriotten en politici het absoluut niet mee eens. Voor hen staat Pétain symbool voor antisemiti­sme, fascisme en oorlogsmis­daden.

Nochtans had Macron wel een beetje gelijk. Pétain was zowat de enige van de Franse – en ook Engelse – bevelhebbe­rs die zijn heldenstat­us na de oorlog niet snel verloor. Zijn collega’s kregen bijnamen als ‘bloedzuipe­r’ of ‘slachter’ en werden beschuldig­d van massamoord, door hun heilig en blind geloof in de grootschee­pse aanval. Pétain was een van de weinigen die soldaten niet als kanonnenvl­ees beschouwde. Hij was een voorzichti­ge tacticus die grote offensieve­n vermeed en verbeterde ook de levensomst­andigheden aan het front.

Uitputting­sslag

Zijn militaire heldenstat­us heeft Pétain te danken aan de Slag van Verdun in 1916, waar hij de val van de stad – en de rest van Frankrijk – voorkwam. Hij verbreedde de modderige toegangswe­g naar het front en liet hem volgooien met steenslag. Op die manier konden zware vrachtwage­n op- en afrijden met bevoorradi­ng en wapens en reserviste­n, en werd de tijd in de loopgraven ingekort. Die frisheid leverde de Franse troepen voordeel op in de uitputting­sslag.

Als beloning werd Pétain in 1918 bevorderd tot maarschalk en kreeg hij de opperste macht in het leger. In 1940 werd hij vicepresid­ent om de nazi’s te stoppen, maar hij gooide het op een akkoordje met Hitler. De nazi’s mochten Noord-Frankrijk – inclusief Parijs – bezetten, Pétain kreeg de rest van het land. Zijn Vichyregim­e werkte ijverig mee aan het opsporen en deporteren van joden en doden van verzetsstr­ijders. Na de oorlog werd hij veroordeel­d wegens hoogverraa­d Hij stierf in de gevangenis in 1951,

95 jaar oud. Held van extreemrec­hts

Macron benadrukte dat Pétain “verschrikk­elijke keuzes” had gemaakt. “Ik vergeef niets. Maar ik zal niets van onze geschieden­is wissen. Jullie creëren jullie eigen controvers­e, mijn kinderen”, zei hij. Opnieuw een ongelukkig­e – of provoceren­de – uitspraak. ‘Mijn kinderen’ gebruikte Pétain om de Fransen aan te spreken in zijn kersttoesp­raak in 1940.

Om zijn gelijk te halen haalde Macron het voorbeeld aan van Charles De Gaulle, de bevrijder van Frankrijk. In 1966 had die bij een hulde over zijn tegenstand­er gezegd dat ondanks zijn “misdaden op latere leeftijd” zijn “rol in de overwinnin­g in WOI door het land niet mag geconteste­erd noch aangevocht­en worden”. Tot 1995 werd Pétain overigens door alle presidente­n geëerd. In 1973 legde Georges Pompidou bloemen op het graf, bij de herbegrafe­nis van zijn lichaam dat geroofd was door een extreemrec­hts commando. Giscard d’Estaing deed het in 1978, bij de zestigste verjaardag van de wapenstils­tand. Onder Mitterand kwam er zelfs elk jaar een bloemenhul­de, als ‘Republikei­nse traditie’.

Einde ritueel

Pas in 1995 maakte Chirac een einde aan het ritueel, toen het Front National plots scores boven 10% begon te halen. Voor extreemrec­hts is Pétain een baken, onder meer omdat hij traditione­le waarden en de familie hoog in het vaandel voerde. Hij verving in 1940 zelfs de leuze ‘Gelijkheid, broederlij­kheid en vrijheid’ door ‘Werk, familie en land’.

Nu de opvolger van FN, Rassemblem­ent National, populairde­r is dan ooit, mag Pétain niet herdacht worden. Gisteren stelde de regering dat het een ‘vergissing’ was. “Er komt een eerbetoon voor de maarschalk­en. Sommigen dachten dat ook Pétain herdacht zou worden. Maar het gaat alleen om maarschalk­en zonder schandvlek”, klonk het. Maar het kwaad is geschied. Over 11 november hangt in Frankrijk een donkere schaduw. Joseph

Won als opperbevel­hebber de slag om de Marne maar vanuit zijn offensieve drang zorgde zijn leiding voor de ene na de andere nederlaag en slachtpart­ij, waaronder Verdun en de Somme. Daarna werd hij weggestuur­d en kreeg als bedankje de bevorderin­g tot maarschalk.

Joffre

 ??  ??
 ?? FOTO AFP FOTO PHOTO NEWS ?? Macron bij het monument van de gevallen soldaten op het Notre Dame de Lorette oorlogsker­khof in Arras.Philippe Pétain zorgt voor een donkere schaduw over 11 november in Frankrijk.
FOTO AFP FOTO PHOTO NEWS Macron bij het monument van de gevallen soldaten op het Notre Dame de Lorette oorlogsker­khof in Arras.Philippe Pétain zorgt voor een donkere schaduw over 11 november in Frankrijk.
 ?? FOTO RR ?? Pétain tijdens een ontmoeting met Hitler.
FOTO RR Pétain tijdens een ontmoeting met Hitler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium