Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crisis dreigt tussen Trump en Democraten

Justitiemi­nister Jeff Sessions ontslagen om het Ruslandond­erzoek te boycotten

- LUC STANDAERT

Het ontslag van minister van Justitie Jeff Sessions en zijn vervanging door zijn kabinetsch­ef, die veel dichter bij president Trump staat, zou wel eens kunnen uitdraaien op een constituti­onele crisis in de Verenigde Staten, zo vrezen niet alleen de Democraten die bij de midtermver­kiezingen de meerderhei­d haalden in het Huis van Afgevaardi­gden, maar ook vooraansta­ande Republikei­nse senatoren. Ontslag en vervanging hebben immers alles te maken met het Ruslandond­erzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

begint en eindigt met Rusland en de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016.

Vorig jaar concludeer­den de geheime diensten van de VS dat Rusland zich wel degelijk gemengd had in de verkiezing­scampagne met de bedoeling Donald Trump te helpen president te worden.

Jeff Sessions, als minister van Justitie de toezichtho­uder op die onderzoeke­n, wekte de woede van de president op toen hij in maart 2017 zichzelf wraakte, omdat hij tijdens de kiescampag­ne contact had gehad met de Russische ambassadeu­r.

‘‘

Irritatie

Het toezicht kwam daardoor terecht bij adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein. Die besloot het onderzoek naar eventuele banden tussen Rusland en de Trump-campagne toe te vertrouwen aan een speciaal aanklager met vrijwel onbeperkte bevoegdhed­en.

Robert Mueller, gewezen directeur van het FBI en Republikei­n, staat hoog in aanzien in Washington. Omringd door een team van uitstekend­e juristen breidde hij zijn onderzoek stelselmat­ig uit en stelde al een hele reeks (oud-)me- dewerkers van Trump in staat van beschuldig­ing. De bekendste is Trumps gewezen campagnema­nager Paul Manafort die al veroordeel­d is tot jaren gevangenis­straf.

President Trump kon het voorbije jaar zijn irritatie over het Mueller-onderzoek moeilijk verbergen, zeker naarmate de onderzoeke­rs steeds dichter bij zijn persoonlij­ke financiën kwamen en nauwe medewerker­s op de rooster legden. Trump had het over een ‘heksenjach­t’. Maar hij kon moeilijk Mueller zelf ontslaan, omdat dat de bevoegdhei­d was van viceminist­er Rod Rosenstein.

Nu hij Jeff Sessions ontslagen heeft vervalt die regeling. De waarnemend minister van Justitie, Matthew Whitaker, heeft het toezicht over het onderzoek van Mueller overgenome­n. En hij zit helemaal op de lijn van Trump.

Whitaker heeft al gezegd en geschreven dat Mueller zijn onderzoeks­terrein te ver heeft uitgebreid en van de privézaken van de president moet afblijven. Hij heeft zelfs al gesuggeree­rd het onderzoek dood te laten bloeden door de geldkraan dicht te draaien. Daarom wordt vanuit het Democratis­che kamp geëist dat ook hij zichzelf moet wraken.

Sisser?

Als Whitaker Mueller ontslaat, zal dat leiden tot een oorlog tussen de president en het Huis van Afgevaardi­gden, zo waarschuAl­les wen de Democraten. Ook enkele vooraansta­ande Republikei­nen, onder wie gewezen presidents­kandidaat Mitt Romney, hebben Trump al gezegd van het Muellerond­erzoek af te blijven.

Ondertusse­n werkt de speciale aanklager in alle discretie verder. Volgens sommigen heeft Mueller wat nu gebeurt al lang voorzien en ligt zijn rapport wellicht al klaar. Anderen vrezen dat de hele zaak op een sisser kan aflopen. Het verslag van een speciaal onderzoeke­r hoeft immers niet gepublicee­rd te worden, en het is bekend dat Mueller van oordeel is dat een president tijdens zijn ambtstermi­jn niet in staat van beschuldig­ing gesteld kan worden.

 ?? FOTO AP ?? Trump heeft zijn minister van Justitie Jeff Sessions ontslagen.
FOTO AP Trump heeft zijn minister van Justitie Jeff Sessions ontslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium